Compensatie energie: alle maatregelen op een rij.

Compensatie energie: alle maatregelen op een rij.

Laatste update 22-09-2022 – komende tijd werken we meer informatie uit over de maatregelen, je nieuwe energierekening en termijnbedrag. Blijf hier op de hoogte.

 

Er komen maatregelen voor compensatie van je energiekosten. Zo helpen we je energiekosten verlagen en snap je dat besparen super slim is. Dit spreken we voor je af:

  • een prijsplafond voor basisverbruik
  • geen onnodige afsluitingen
  • een noodfonds

1. Prijsplafond voor basisverbruik

Vanaf 1 januari 2023 betaal je een maximale prijs voor energie tot aan een basisverbruik. Alles wat je meer verbruikt is duurder. Daarvoor blijf je de marktprijs betalen, net als nu. 

Als je energietarieven de afgelopen tijd zijn gestegen, blijft je energierekening hierdoor betaalbaar. Ook snap je dat energie besparen super slim is. Want je wilt niet de marktprijs betalen, als je nog kunt minderen in je verbruik.

grafiek prijsplafond compensatie energiePrijsplafond voor basisverbruik als tegemoetkoming in je energiekosten

Wat ga ik voor het basisverbruik betalen?
De grens ligt waarschijnlijk op 2.400 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Dit is het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden. De prijs voor dit verbruik is nog niet bekend. Zodra we meer weten, passen we ons advies voor je termijnbedrag erop aan. 

Gaat een gemiddeld huishouden 2280 euro per jaar minder betalen?
Dat zegt de media nu. Snap dat dit bedrag een schatting is en voor iedereen anders kan zijn. Hoeveel je gaat betalen ligt bijvoorbeeld aan je verbruik en het tarief. En natuurlijk aan wat het de grens van het basisverbruik wordt. Alles wordt eerst nog verder uitgewerkt.

Wanneer moet ik mijn termijnbedrag aanpassen?
Het prijsplafond met de nieuwe prijzen start op 1 januari 2023 en is voor het hele jaar. We zijn nu druk aan het bouwen aan je energierekening en termijnbedrag. Als alle maatregelen 100% zijn uitgewerkt, krijg je natuurlijk ons persoonlijk advies voor je nieuwe termijnbedrag. Tot die tijd adviseren we je termijnbedrag niet te veranderen.

Voor wie is het prijsplafond?
Bij welke energieleverancier je ook zit, het prijsplafond is voor alle huishoudens in Nederland. Als je tarieven lager zijn dan de basisprijs, dan behoud je die natuurlijk gewoon voor de verdere looptijd van je energiecontract.

Hoe check ik mijn verbruik?
Je energieverbruik kun je zien in Mijn energiedirect.nl en Regelneef. Het is druk in de app. Kom je er niet meteen in, probeer het dan later nog even.

Wat is de compensatie op energie voor november en december 2022?
Je nieuwe energierekening met een prijsplafond start 1 januari 2023. Tot dan krijg je voor zowel november als december een vast bedrag als compensatie op je termijnbedrag. Mooi bekeken, want zo blijft je energierekening ook komende maanden behapbaar. De hoogte van deze compensatie en wie er precies voor in aanmerking komt is nog niet duidelijk.

2. Geen onnodige afsluitingen

Voor huishoudens die bij de schuldhulpverlening zitten en hun energierekening niet meer kunnen betalen gaan we geen ongewenste afsluitingen doen deze winter. Van wanneer tot wanneer deze regel nu precies is, blijft nog even onbekend. Komen we samen met de overheid op terug.

3. Noodfonds

Ook komt er geld vrij van de overheid samen met de energieleveranciers. Dit is voor huishoudens die met de compensatie toch problemen krijgen door de hoge energierekening. Bijvoorbeeld wanneer je een betalingsachterstand hebt en je in te grote schulden terecht komt. Wanneer en hoe je hiervoor in aanmerking komt, werken we met elkaar nog uit.
 

Belastingen en toeslagen

Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 betaal je geen 21% btw maar 9% btw op je energiekosten. Maar dit is tijdelijk en gaat vanaf 1 januari 2023 weer naar 21% btw. De tijdelijke belastingverlaging op de energietoeslag blijft wel in 2023.
Ook de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een laag inkomen blijft. Dit krijg je van je gemeente, niet van ons. Als je huishouden een inkomen heeft rond het sociaal minimum, kun je dit mogelijk krijgen. Je krijgt het vanzelf als je nu een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt.

Dit artikel vullen we meteen aan als we meer informatie voor je hebben.
 
Wil je meer weten over wat je kan doen? Check onze tips om energie te besparen, hoe we je helpen met betalen als je daar moeite mee hebt en onze laatste updates over de stijgende energieprijzen.