10 bespaartips om de wintermaanden door te komen. Katsjing.
Natuurlijk wil je besparen op je energierekening. Je gloeilampen vervangen door spaarlampen, zonnepanelen op je dak en alle apparaten in huis vervangen door energiezuinige exemplaren. Allemaal tips die je al eens voorbij hebt zien komen. Maar het kan eenvoudiger èn goedkoper. Daar gaan we.
- Zet je apparaten helemaal uit als je er geen gebruikt van maakt. Dus niet op stand-by. Uit = uit.
- Open 's ochtends meteen al je gordijnen. Want ook in de herfst en in de winter schijnt de zon. Ja echt. Die helpt dan je kamers te verwarmen.
- Nog zo'n makkelijke: doe de koelkast dicht. Bedenk gewoon van tevoren wat je nodig hebt. Hoe langer je de deur openhoudt, hoe meer energie de koelkast nodig heeft om weer op temperatuur te komen.
- Ook is het handig je vriezer of koelkast op een koele plek te plaatsen. Op een koele plaats hoeft je koelkast of vriezer minder hard te werken om koud te blijven. Ook scheelt het als je deze zo vol mogelijk pakt. Dan hoeft hij minder loze ruimte op temperatuur te houden.
- Nu komt de jackpot; ontdooi je vriezer één keer per drie maanden. Dat scheelt zomaar 50 euro op je jaarrekening. Nog een tip: plaats een bak met heet water in de (lege) vriezer, dan gaat het sneller.
- Ben zuinig met je kerstverlichting; gebruik een tijdschakelaar zodat je de lichtjes niet onnodig lang laat branden en gebruik als het even kan energiezuinige LED-lampjes.
- Herfst = wind. Voel eens bij je ramen en buitendeuren of er tocht doorheen glipt. Met een nieuwe tochtstrip hou je de kou buiten en de warmte binnen. Wel zo fijn.
- Goede ventilatie is belangrijk. Dat voorkomt vochtproblemen en zorgt ervoor dat je huis makkelijker opwarmt. Maar zet niet de hele dag je ramen op een kiertje, dan verdwijnt er te veel warmte. Een kwartier wagenwijd open is voldoende.
- Sluit de schoorsteenkap als je deze niet gebruikt, zo ontsnapt er minder warmte. Op pakjesavond moet hij natuurlijk wel open staan.
- En last but not least. Breng een brievenbus-borstel en een gordijn voor de voordeur aan. Zo voorkomt je tocht en blijft de warmte langer binnen. Tussendoor mag je de deur gewoon open doen om een pakketje aan te nemen hoor.
Groen bezig!