10 bespaartips waar je zelf niet zo 1-2-3 aan denkt. Tot nu.
Verrassingen zijn leuk, maar een onaangename verrassing op je jaarrekening, da's minder. Daarom kun je met de Vooruitkijker in onze Regelneef app je termijnbedrag bijstellen als dat nodig is. Handig, maar het is natuurlijk nog slimmer om je energiekosten omlaag te brengen. Je gloeilampen vervangen door spaarlampen, zonnepanelen op je dak of eerst een warme trui aandoen voordat je de verwarming op 'tropisch' zet. Allemaal tips die je waarschijnlijk weleens voorbij hebt zien komen, maar energie en dus geld besparen kan nog veel simpeler. Daar gaan we.
Hier hebben we er 10 voor je op een rij gezet:
- Zet je apparaten helemaal uit als je er geen gebruikt van maakt. Dus niet op stand-by. Uit = uit.
- Open 's ochtends meteen al je gordijnen. Want ook in de herfst en in de winter schijnt de zon. Ja echt. Die helpt dan je kamers te verwarmen.
- Kook met de deksel op de pan. Het water bereikt dan sneller het kookpunt en dat bespaart gas of elektriciteit. Snel verdiend.
- Nu komt de jackpot; ontdooi je vriezer één keer per drie maanden. Dat scheelt zomaar 50 euro op je jaarrekening. Nog een tip: plaats een bak met heet water in de (lege) vriezer, dan gaat het sneller.
- Waterkokers zijn energieslurpers. Doe er dus precies zoveel water in als je nodig hebt, en ontkalk hem regelmatig. Scheelt een bom duiten.
- Herfst = wind. Voel eens bij je ramen en buitendeuren of er tocht doorheen glipt. Met een nieuwe tochtstrip hou je de kou buiten en de warmte binnen.
- Goede ventilatie is belangrijk. Dat voorkomt vochtproblemen en zorgt ervoor dat je huis makkelijker opwarmt. Maar zet niet de hele dag je ramen op een kiertje, dan verdwijnt er te veel warmte. Een kwartier wagenwijd open is voldoende.
- Radiatorfolie. Ooit van gehoord? Als je het achter je radiatoren plakt, gaat de volledige warmte je kamer in en verdwijnt er niet een deel in je muren. En het is een klusje van niks.
- Nog zo'n makkelijke: doe de koelkast dicht. Bedenk gewoon van tevoren wat je nodig hebt. Hoe langer je de deur openhoudt, hoe meer energie de koelkast nodig heeft om weer op temperatuur te komen.
- Een droger is ook een grootverbruiker op energiegebied. Zet daarom je wasmachine op een hoger toerental (1400 of 1600). Dan heeft je droger minder energie nodig om de was droog te krijgen. Of beter nog: hang je was op. Lekker oldskool en ruikt nog lekker ook!
Zo. Dat waren ze. Als je trouwens nog een slimme bespaartip hebt, laat het ons weten. Zetten we hem erbij. Want besparen is beter dan betalen.