Gevelisolatie is belangrijk voor energiebesparing en meer comfort. We bespreken spouwmuurisolatie, binnen- en buitenisolatie, en materialen zoals hout en steenstrips. Ook komen kosten, subsidies en regels aan bod. Zelf doen of laten doen? Wij helpen je kiezen!
Wil je gelijk meer weten over de mogelijkheden van spouwmuurisolatie? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Adviesgesprek aanvragenHoe isoleer je de buitenmuur?
Hoe je een muur isoleert, hangt af van je huis. Je kunt kiezen om de isolatie aan de binnen- of buitenkant aan te brengen. Isoleren aan de binnenkant is een stuk simpeler, perfect als je niks aan de buitenkant wilt veranderen. Met isolatie aan de buitenkant hoef je geen ruimte binnen op te offeren. Is er een spouwmuur aanwezig? Dan is spouwmuurisolatie misschien wel interessant. Dit is een snelle en effectieve manier om warmteverlies te verminderen, zonder iets aan het uiterlijk van je huis te veranderen.
Isoleren aan de binnenkant.
Het isoleren van je muur aan de binnenkant? Dat regel je met voorzetwanden. Ideaal als je de buitenkant van je huis niet kunt of wilt veranderen. Je plaatst isolatiemateriaal tegen de binnenmuur en werkt het af met bijvoorbeeld gipsplaten. Ja, je levert een beetje ruimte in, maar de winst in warmtecomfort en lagere stookkosten is dat dubbel en dwars waard.
Isoleren aan de buitenkant.
Je muren isoleren aan de buitenkant? Deze methode verbetert niet alleen de energie-efficiëntie van je woning, maar geeft ook de gevel een nieuwe uitstraling. De isolatie zit direct op de buitenmuren en werkt je af met een nieuwe laag, zoals stucwerk of gevelbekleding. Het mooie? Je verliest binnen geen ruimte en je pakt gelijk eventuele gevelbeschadigingen aan. Zorg wel voor een stevige afwerking die bestand is tegen het weer.
Isoleren met spouwmuurisolatie.
Spouwmuurisolatie is een handige manier om je huis te isoleren zonder dat je gevel er anders uit gaat zien. Bij deze methode wordt isolatiemateriaal in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, gespoten. Deze aanpak vermindert het warmteverlies, wat je energierekening flink verlaagt, zonder dat je huis er anders uit gaat zien.
Gevelisolatie methoden en materialen.
Bij het kiezen van gevelisolatie aan het buitenkant heb je volop keuze. Van de natuurlijke uitstraling van hout en de strakke afwerking met stucwerk, tot stevige isolerend paneel zoals EPS, XPS, en PIR. Ook steenstrips zijn top. Ze isoleren niet alleen goed, maar geven je gevel ook een mooie look. We bekijken deze opties om je te helpen de beste keuze voor je woning te vinden.
Buitenmuur bekleden met hout.
Het isoleren en bekleden van je muur met hout is een slimme zet die je huis niet alleen warmer houdt, maar er ook goed uit laat zien. Je begint met het aanbrengen van isolatiemateriaal zoals stijve panelen of spuitisolatie direct op de buitenmuur. Dit helpt om de warmte binnen te houden. Daarna timmer je er houten planken overheen, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Dit is niet alleen fijn voor je energierekening, maar het geeft je woning ook meteen een frisse nieuwe uitstraling!
Buitenmuur stucen.
Het stucen van je muur na het isoleren is ook een goed optie. Start met het aanbrengen van isolatiemateriaal rechtstreeks op je buitenmuur, wat helpt om de kou buiten en de warmte binnen te houden. Dan komt de laag stucwerk eroverheen.
Isoleren met isolatieplaten.
Begin met het bevestigen van de isolatieplaten direct op de muur. Deze platen, zoals EPS, XPS, of PIR, zijn bekend om hun hoge isolatiewaarden en eenvoudige installatie. Na het plaatsen van de platen kun je kiezen om deze af te werken met stucwerk of andere gevelbekleding.
Isoleren met steenstrips.
Start door eerst isolatiemateriaal tegen de muur aan te brengen. Vervolgens worden de steenstrips over de isolatie heen geplaatst, die eruitzien als echte bakstenen maar veel lichter zijn. Steenstrips zijn duurzaam, weerbestendig en onderhoudsarm, waardoor je gevel mooi geïsoleerd is en er fantastisch uitziet.
Spouwmuurisolatie methoden en materialen.
De isolatie wordt aangebracht door eerst kleine gaten te boren in de voegen van de buitenmuur. Via deze gaten wordt isolatiemateriaal, zoals EPS-parels of glaswol, in de spouwruimte tussen de binnen- en buitenmuur geblazen.
Nadat het isolatiemateriaal is ingespoten, worden de boorgaten zorgvuldig afgedicht met mortel die overeenkomt met de bestaande voegkleur, waardoor de ingreep nauwelijks zichtbaar is.
Isoleren met EPS-parels.
EPS-parels zijn een goede keuze voor spouwmuurisolatie dankzij hun hoge isolatiewaarde en vochtbestendigheid. Deze kleine polystyreen parels worden in de spouwmuur geblazen, waar ze een stevige isolatielaag vormen die warmte binnenhoudt en kou buiten sluit. EPS-parels zijn licht, duurzaam en milieuvriendelijk, en maken je huis op een betaalbare manier energiezuiniger.
Isoleren met inblaaswol.
Minerale glaswol is een materiaal met een hoge isolatiewaarde die tijdens het inblazen elke hoek en kier vult. Hierdoor heb je geen last van tocht of koude plekken. Deze inblaaswol is niet alleen milieuvriendelijk maar ook duurzaam. Kortom, glaswol is ideaal voor het isoleren van je spouwmuren en helpt je energierekening omlaag.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van spouwmuurisolatie? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Wat kost een buitenmuur isoleren?
De kosten voor het isoleren van je gevel zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het type isolatie, de gebruikte materialen, de omvang van het project en of je kiest voor isolatie aan de binnenkant, buitenkant, of in de spouw. Hier zijn enkele richtlijnen om je een idee te geven van de mogelijke kosten:
Kosten per type isolatie.
- Isolatie aan de binnenkant van de muur: Dit is vaak goedkoper dan buitenisolatie omdat het minder ingrijpend is.
- Isolatie aan de buitenkant van de muur: Dit type isolatie is duurder vanwege de materialen en de werkzaamheden die nodig zijn om de buitenkant van het huis aan te passen.
- Spouwmuurisolatie: Dit is over het algemeen de meest kosteneffectieve optie, met prijzen tussen de 32 en 38 euro per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal.
Subsidie voor woningisolatie.
Woningisolatie wordt een stuk betaalbaarder dankzij de ISDE-subsidie. Wanneer je besluit om één isolatiemaatregel uit te voeren, kun je rekenen op een teruggave tot 15% van de totale kosten. Besluit je om je huis nog grondiger aan te pakken en meerdere maatregelen te laten uitvoeren, dan krijg je een hogere subsidie die kan oplopen tot 30%.
Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet een minimum aantal vierkante meters isoleren en het gebruikte materiaal moet een minimale isolatiewaarde hebben. Zijn de maatregelen uitgevoerd, heb je uiterlijk 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag in te dienen. Je kunt per maatregel maar één keer subsidie krijgen.
Hogere subsidiebedrag met biobased isolatiemateriaal.
Naast de ISDE-subsidie kun je ook extra subsidie ontvangen door te kiezen voor biobased isolatiemateriaal zoals houtvezel, vlas of hennep. Dit zijn erg milieuvriendelijke materialen, waardoor het een slimme keuze is voor iedereen die zijn woning wil isoleren en tegelijkertijd duurzaam wilt investeren. Ook biobased materialen moeten een minimale isolatiewaarde hebben om in aanmerking te komen voor subsidie. Bij materiaal met een lage isolatiewaarde krijg helaas geen subsidie.