Dakisolatie aan de binnenzijde is een van de meest effectieve energiebesparende maatregelen die je kunt laten uitvoeren. We nemen je mee door de verschillende methodes om je dak aan de binnenkant te isoleren. We bespreken de voordelen de beste materialen voor elk type dak. Daarnaast hebben we het over de kosten en geven we inzicht in de beschikbare subsidies die het isoleren van je dak nog aantrekkelijker maken.
Waarom isoleren aan de binnenzijde?
Isoleren aan de binnenzijde van je dak brengt veel voordelen met zich mee. Het is een krachtige manier om energie te besparen. Warmte blijft binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer, wat direct zorgt voor lagere energiekosten.
Daarnaast is binnenisolatie vaak eenvoudiger en sneller uit te voeren dan buitenisolatie, vooral bij renovaties. Je hoeft de buitenkant van het huis niet te veranderen, wat betekent dat je geen vergunningen nodig hebt en er geen risico is op schade aan de dakbedekking.
Verder helpt deze vorm van isolatie ook om geluidsoverlast van buiten te verminderen. Of het nu gaat om straatlawaai of regen die op het dak tikt, je zult een duidelijk verschil merken.
Tenslotte verhoogt dakisolatie aan de binnenzijde de waarde van je woning. Het is een aantrekkelijk voor potentiële kopers, mocht je besluiten te verkopen, omdat het de energie-efficiëntie en het comfort van het huis verhoogt.
De voordelen van je dak isoleren aan de binnenzijde op een rijtje.
-
Energiebesparing: Verminder je stookkosten aanzienlijk door warmteverlies via het dak tegen te gaan.
-
Eenvoudige installatie: Vooral handig bij renovaties; geen ingrijpende veranderingen aan de buitenkant van je huis nodig.
-
Minder last van geluid: Vermindert het geluid van buiten, zoals straatlawaai en regen.
-
Verhoogt woningwaarde: Maakt je huis aantrekkelijker voor potentiële kopers door verbeterde energie-efficiëntie.
Hoe isoleer je een dak aan de binnenzijde?
Het proces verschilt per type dak. Hieronder lees je hoe je zowel een schuin dak als een plat dak effectief van binnenuit isoleert.
Schuin dak isoleren.
Bij het isoleren van een hellend dak aan de binnenzijde begin je met het controleren van de bestaande dakconstructie op eventuele vochtschade of lekkages. Die moeten eerst hersteld worden. Vervolgens kies je het isolatiemateriaal. Materialen zoals glaswol of steenwol zijn populair vanwege hun goede isolatiewaarde en geluidsdempende eigenschappen. Je plaatst het isolatiemateriaal tussen de dakspanten. Om koudebruggen te voorkomen, is het belangrijk dat het isolatiemateriaal goed aansluit op de spanten. Sluit af met een dampremmende laag om vochtproblemen te voorkomen, en werk het af met gipsplaten voor een nette afwerking.
Plat dak isoleren.
Bij het isoleren van een plat dak van binnenuit plaats je het isolatiemateriaal, zoals steenwol, glaswol of biobased isolatie, direct tegen het dakbeschot tussen de balken. Deze materialen zijn damp-open en waterafstotend, wat essentieel is omdat de buitenlaag van het dak dampdicht is. In koudere perioden kan vocht zich ophopen binnen de constructie. Om vochtschade zoals rot en schimmel te voorkomen, is het belangrijk een combinatie van damp-open isolatie en klimaatfolie te gebruiken. Deze setup zorgt ervoor dat vocht naar binnen ventileert, waardoor de structuur gezond blijft.
Welke materialen gebruiken voor de binnenkant van het dak?
Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is essentieel voor een top isolatie van je dak. We belichten hier materialen die juist bekend staan om hun hoge isolatiewaarde, omdat je natuurlijk geen lage isolatiewaarde wilt. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen.
Glaswol.
Glaswol, gemaakt van gerecycled glas en zand, is een type minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is flexibel en eenvoudig tussen dakspanten te plaatsen, waardoor het ideaal is voor schuine daken. Glaswol is niet alleen brandwerend maar ook geluidsisolerend, wat bijdraagt aan een stillere en veiligere woonomgeving.
Steenwol.
Steenwol, ook een soort minerale wol, wordt geproduceerd uit vulkanisch gesteente en heeft vergelijkbare voordelen als glaswol. Het is bijzonder effectief in thermische isolatie en geluidsisolatie en heeft een uitstekende brandweerstand. Steenwol is robuust, wat het geschikt maakt voor toepassingen waar extra duurzaamheid vereist is.
PIR-isolatie.
PIR (polyisocyanuraat) zijn isolerende panelen die bekendstaan om zijn hoge isolatiewaarde en vochtbestendigheid. Dit lichtgewicht materiaal is gemakkelijk op maat te snijden, ideaal voor zowel platte als schuine daken. Isolerend paneel toepassen zoals PIR betekent dat je kiest voor een hoge rd-waarde, wat zeer effectief is in het minimaliseren van warmteverlies. Daarnaast zijn deze panelen bestand tegen schimmel en rot, wat ze een duurzame keuze maakt.
Isolatiefolie (dampremmende folie).
Dampremmende folie is een dun en flexibel materiaal dat helpt om vochtproblemen in je isolatie onder controle te houden. Superhandig in plekken die goed geïsoleerd zijn, waar vochtregulatie echt belangrijk is. Deze folie werkt als een barrière die vocht buiten houdt, wat super belangrijk is om je isolatie effectief en duurzaam te houden. Hoofdzakelijk bedoeld als vochtbarrière, helpt het ook nog eens om je isolatielaag helemaal top te houden, wat weer zorgt voor een stabielere temperatuur in huis.
Wil je meer weten over de mogelijkheden bij je thuis? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Dak zowel binnen als buiten isoleren.
Nieuwe daken zitten meteen goed qua isolatie en voldoen aan de huidige normen. Maar bij oudere daken is dat vaak een ander verhaal. Die isolatie is meestal niet meer up-to-date met de moderne energie-eisen, wat zorgt voor warmteverlies en hogere stookkosten. Daarom is extra isolatie, zowel aan de binnen- als buitenkant van je dak een slimme zet. Het boost niet alleen de energie-efficiëntie en duurzaamheid van je huis, maar het voorkomt condensatieproblemen. Zo maak je je thuis comfortabeler, zuiniger en duurzamer.
Kosten en subsidies.
Hieronder vind je een overzicht van de kosten en de beschikbare subsidies om deze investering in dakisolatie nog aantrekkelijker te maken.
Dakisolatie kosten.
De kosten voor het isoleren van je dak hangen af van een paar dingen: het type dak, de gebruikte materialen en de grootte van je woning. Exacte bedragen noemen? Dat gaat niet, want elke situatie is anders. Maar goed nieuws: de investering verdien je meestal binnen enkele jaren terug dankzij de lagere energiekosten.
Dakisolatie subsidie.
Om de overstap naar een energiezuiniger huis aantrekkelijker te maken, zijn er verschillende subsidies beschikbaar zoals de ISDE-subsidie en extra subsidie voor het gebruik van biobased isolatiemateriaal.
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE subsidie).
De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is je financiële steun in de rug voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie. Wil je gebruikmaken van deze landelijke subsidie? Zorg dan dat je minstens twee energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Met twee of meer maatregelen kun je tot 30% van je kosten gedekt krijgen. Ga je voor één maatregel? Dan kun je alsnog tot 15% terugkrijgen. Deze subsidie maakt investeren in dakisolatie niet alleen slim, maar ook lekker voordelig!
Extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal.
Naast de reguliere ISDE-subsidie is er een extra subsidie beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiemateriaal. Deze materialen, die duurzamer zijn dan traditionele, en in sommige gevallen niet-duurzame isolatiematerialen, kunnen een hogere subsidiebedrag ontvangen. Deze extra subsidie stimuleert het gebruik van milieuvriendelijkere opties en helpt bij het verder verlagen van de CO2-uitstoot van je woning.
Om in aanmerking te komen voor deze subsidies moet je isolatie voldoen aan een minimale isolatiewaarde. Het is belangrijk om je goed te informeren en te zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet voordat je met de werkzaamheden begint.
Subsidie aanvragen, maar geen zin in gedoe?
Wij nemen deze zorg graag van je over. Zo kan jij je focussen op het genieten van een comfortabeler en energiezuiniger huis.