Een variabel, dynamisch of vast contract? De verschillen.

Je zoekt een energiecontract dat bij je past. En wil graag weten wat de verschillen zijn. Bijvoorbeeld tussen een dynamisch contract of vast contract. Of tussen een dynamisch energiecontract en variabel contract. Snappen we. Een dynamisch energiecontract is lastig te vergelijken met een vast of variabel contract. Check daarom hieronder de verschillen tussen een variabel, dynamisch en vast contract. De keuze is aan jou. 
 
Goed om te weten: bij Energiedirect kies je op dit moment uit een vast of variabel contract. 

Een dynamisch of een variabel contract.  

Er zijn verschillen tussen een dynamisch en een variabel energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract profiteer je van de meest actuele beursprijzen voor energie. Je tarieven staan niet vast: de gasprijzen veranderen elke dag en de stroomprijzen veranderen zelfs elk uur. Goed om te weten: de energieprijzen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Bij een variabel contract staan je tarieven ook niet vast, maar deze veranderen minder vaak dan bij dynamische tarieven. Bij een variabel contract veranderen je tarieven namelijk periodiek.  

Dit zijn de overeenkomsten. 

  • Een dynamisch contract én een variabel contract zijn maandelijks opzegbaar. 
  • Bij beide contracten weet je vooraf niet precies wat je gaat betalen. 
  • In beide gevallen kun je profiteren van prijsdalingen. Ook kunnen je prijzen stijgen. 

Dit zijn de verschillen.

  • Met een dynamisch contract kunnen je tarieven per dag of uur wisselen, bij een variabel contract is dit periodiek. 
  • Met een dynamisch contract is het slim om energie te verbruiken op voordelige momenten. 
  • Met een variabel contract hoef je minder bewust bezig te zijn met je energieverbruik.  

Een dynamisch of een vast energiecontract.  

Ook tussen een dynamisch en een vast energiecontract zitten verschillen. Je checkt ze hieronder. Handig!

Dit zijn de verschillen.  

  • Met een vast energiecontract staan je tarieven vast voor de duur van je contract, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Ze wisselen niet tijdens de looptijd van je contract. Dat is anders bij een dynamisch energiecontract. Lees meer over dynamische energieprijzen
  • Met een vast contract weet je van tevoren wat je gaat betalen. Bij dynamische energiecontracten is dat niet het geval.  
  • Zeg je een vast contract eerder op dan afgesproken, dan betaal je vaak een opzegboete. Een dynamisch energiecontract is maandelijks gratis opzegbaar. 

Een dynamisch of vast contract, als je zonnepanelen hebt.

Of je beter kunt kiezen voor een dynamisch, vast of variabel contract als je zonnepanelen hebt, is per situatie anders en hangt af van hoeveel stroom je opwekt en verbruikt. Dat zit zo: 

  • Je wekt ongeveer net zoveel energie op met je zonnepanelen als je verbruikt. Een vast of variabel contract past mogelijk beter bij je dan een dynamisch energiecontract. Neem wel de terugleverkosten mee in je keuze. 
  • Je wekt meer stroom op dan je verbruikt. Een dynamisch energiecontract kan slim zijn als je meer stroom opwekt dan verbruikt. Je krijgt de beursprijs voor de stroom die je teruglevert. De beursprijs is elk moment anders. Heb je een variabel of vast contract, dan is de vergoeding meestal lager. Je hebt dan wel meer zekerheid.Zeker als je kiest voor een vast contract.
  • Je wekt minder stroom op dan je verbruikt. Het kan voordeliger zijn om te kiezen voor een dynamisch energiecontract dan voor een vast of variabel contract. Bijvoorbeeld als het je lukt om je verbruik te verplaatsen naar voordelige momenten. Je gebruikt dan de energie die je zelf opwekt en je koopt stroom bij tegen voordelige tarieven. Wil je niet zo bewust bezig zijn met je verbruik, dan is een dynamisch contract minder geschikt.  

Check je beste energiedeal. 

Op dit moment kies je bij Energiedirect uit een vast of variabel energiecontract. Ben je benieuwd naar de beste deal voor jou?