Nieuwe technologie: glas-glas zonnepanelen.

Er is een nieuw type zonnepanelen op de markt: glas-glas panelen. Wat maakt dit soort panelen anders dan de zonnepanelen die je al kent en wat zijn de voor- en nadelen? Dat leggen we je hieronder graag uit.

Zonnepanelen in glas. Da's handig.

Normale zonnepanelen, zoals je die waarschijnlijk kent, bestaan uit drie lagen: een folie aan de onderkant met daarboven de zonnecellen, afgesloten met een glazen plaat. Bij glas-glas zonnepanelen is dat net anders. Daarbij zijn de zonnecellen ingesloten tussen twee glazen platen. Glas is niet alleen duurzamer, maar ook beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Toch hebben de panelen ook een paar nadelen. Daar gaan we straks wat dieper op in.

Glas-glas zonnepanelen: dit zijn de voor- en nadelen.

Eerst de voordelen van glas-glas panelen. Onder andere op het gebied van duurzaamheid, levensduur en rendement raden we glas-glas zonnepanelen aan.

Duurzaamheid.

Glas is makkelijk te recyclen. Bij de productie van glas-glas zonnepanelen komt bovendien minder afval kijken. Dat maakt ze milieuvriendelijker dan glas-folie panelen.

Daar plaatsen we wel wel een kleine kanttekening bij, want op dit moment is de recycling van glas-glas panelen nog niet optimaal. PV-panelen worden vaak gebruikt voor het maken van glaswol, en dat kan daarna niet opnieuw gerecycled worden.

Levensduur.

Glas heeft een veel langere levensduur dan traditionele materialen voor zonnepanelen. Het is bijvoorbeeld beter bestand tegen brand, vocht, ammoniak en zoutnevel. Ook belangrijk is de thermische expansie. Zowel bij koud als warm weer staan de zonnecellen in glas-glas zonnepanelen minder onder spanning dan bij een constructie met glas en folie. Dit alles zorgt ervoor dat een glas-glas zonnepaneel veel langer meegaat. De levensduur van glas-glas panelen is zo'n 30 jaar (bron: krannich-solar).

Rendement.

De langere levensduur zorgt ervoor dat het rendement van glas-glas zonnepanelen hoger is dan dat van glas-folie zonnepanelen. Hoe langer je met de panelen doet, des te meer je kunt terugverdienen op de aanschafprijs.

Toch zijn er ook een paar nadelen aan het opwekken van zonne-energie met glas-glas panelen. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht, de montage en de prijs.

Gewicht.

Glas-folie panelen zijn lichter dan glas-glas. Logisch, want ze hebben maar één laag glas, in plaats van twee. Een glas-glas zonnepaneel weegt gemiddeld 24 kilo, terwijl traditionele zonnepanelen maar 18 kilo wegen (bron: Zonneplan). Het gewicht van je panelen heeft onder andere effect op de installatie ervan, net als de hoeveelheid panelen die je kunt laten plaatsen.

Twijfel je of je dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan eenvoudig onze dakcheck! Zo weet je meteen wat je kunt verwachten.

Montage.

Doordat glas-glas zonnepanelen zwaarder zijn, is de montage wat lastiger. Mogelijk heb je meer dakhaken nodig om de zonnepanelen veilig op het dak te bevestigen, wat kan zorgen voor hogere installatiekosten.

Prijs.

Naast de installatiekosten is ook de aanschafprijs van glas-glas hoger dan die van traditionele glas-folie panelen. Gemiddeld ligt de marktprijs voor glas-glas panelen zo'n 30 tot 50 procent hoger dan die van traditionele zonnepanelen (bron: Zonneplan).

Glas-glas zonnepanelen. De prijs.

Per glas-glas zonnepaneel betaal je gemiddeld 850 euro. Er zijn ook frameloze panelen: deze kosten zo'n 1.000 euro per paneel (bron: Zonneplan). Verder in dit artikel vertellen we je wat de voordelen van een paneel zonder frame zijn. Ter context: voor een glas-folie paneel ben je gemiddeld 550 euro (exclusief btw en installatiekosten) kwijt (bron: Milieu Centraal).

Glas-glas panelen kopen.

We geven je graag een paar tips voor de beste merken en soorten zonnepanelen die je kunt overwegen. Onthoud dat het altijd goed is om verschillende merken en leveranciers met elkaar te vergelijken. Dat levert je soms een flinke besparing op de uiteindelijke aanschafkosten op.

Glas-glas zonnepaneel merken. Onze aanraders.

We raden verschillende merken aan die glas-glas zonnepanelen produceren. Dit is onze top 5:

  1. Solarwatt
  2. AEG
  3. Bauer
  4. Denim
  5. Luxor

(bron: zonnepanelenenergie.be)

De beste glas-glas zonnepanelen.

Wat de allerbeste glas-glas zonnepanelen voor jou zijn? Dat ligt echt aan je persoonlijke situatie en budget. Wel komen de panelen van het merk Solarwatt als beste uit de CLEAR-test, uitgevoerd in opdracht van de Europese Unie (bron: Solarwatt). Dit merk is een goed startpunt voor je zoektocht naar geschikte glas-glas zonnepanelen.

Glas-glas panelen zonder frame. Doen of niet?

Standaard glas-glas zonnepanelen hebben een opvallend aluminium frame. Daarnaast zijn er ook panelen zonder frame. Die hebben een paar voordelen: ze vallen minder op op donkere daken, waardoor ze er heel stijlvol uitzien. Bovendien plaats je ze veel makkelijker op een terrasoverkapping of carport dan standaard zonnepanelen. Zoals we hiervoor al zeiden, is de prijs voor dit soort panelen wel een stuk hoger. Of dit de beste keuze voor jou is, hangt af van je budget.

Glas-glas zonnepanelen 400 Wp.

Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 400 Wattpiek. Dat is ook een goed vermogen voor een glas-glas zonnepaneel. Zes zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp wekken bijvoorbeeld jaarlijks 2.100 kWh aan stroom op (bron: Milieu Centraal).

Wat moet je kiezen: glas-glas of glas-folie zonnepanelen?

Nu je alles weet over glas-glas zonnepanelen, kunnen we de balans opmaken. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen glas en glas-folie zonnepanelen:

  • De prijs voor glas-glas zonnepanelen ligt 30 tot 50 procent hoger dan die van andere zonnepanelen.

  • Glas-folie zonnepanelen hebben een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar, bij glas-glas panelen is dat 87% na 30 jaar (bron: memodo).

  • De levensduur van traditionele zonnepanelen is gemiddeld 25 jaar, die van glas-glas panelen minstens 40 jaar.

  • Glas-glas zonnepanelen brengen meer op dan traditionele zonnepanelen. Dit kan oplopen tot een meeropbrengst van 5 tot 25% (bron: memodo).

Heb je nog vragen over deze nieuwe soort zonnepanelen? Stel ze aan onze ervaren energie-experts. Vraag een adviesgesprek aan en we kijken samen naar je opties.

Vraag een adviesgesprek aan

Voor zowel glas-glas als glas-folie zonnepanelen valt iets te zeggen. De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn onder andere de levensduur, de prijs en het rendement.