Glaswol heeft een goede isolatiewaarde voor verschillen in temperaturen en geluid. Ook is glaswol een relatief goedkoop isolatiemateriaal met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarmee is het een betaalbare manier om verschillende ruimtes in je huis te isoleren. In dit artikel lees je waarom glaswol isolatie een slimme keuze is, waar je het toepast, wat het kost en vergelijken we het met steenwol en Pir.
Waarom kiezen voor glaswol isolatie?
Glaswol is goedkoop en lekker flexibel. Hierdoor is het eenvoudig aan te brengen. Het wordt gebruikt voor de isolatie van spouwmuren, de buitenzijde van tussenwanden, daken en vloeren. Door je woning te isoleren hoeft je minder te stoken, waardoor je indirect bespaart op je energiekosten. Daarnaast is het materiaal brandwerend en zorgt het voor een goede geluidsisolatie. Hierom is glaswol altijd een goede keuze.
Hoeveel kost glaswol?
Glaswol is voordelig. Zo betaal je gemiddeld tussen de 5 en 10 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en de kwaliteit. Benieuwd naar de kosten voor het laten isoleren van één van jouw ruimtes met glaswol? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
B-keus glaswol: een voordeliger alternatief.
B-keus isolatieproducten hebben kleine imperfecties, maar leveren nog steeds uitstekende isolatie. Doordat je kiest voor deze producten, bespaar je vaak extra op je energierekening, zonder in te leveren op kwaliteit. Afhankelijk van de afmeting, dikte en kwaliteit kun je flink voordeel pakken. Lekker voordelig!
Het verschil tussen glaswol, steenwol en pir isolatie.
Bouwmarkten hebben verschillende soorten isolatiemateriaal in hun assortiment. Maar welke is het meest geschikt voor jouw klus? We zetten de voor- en nadelen van glaswol, steenwol en PIR-isolatie voor je op een rij, zodat je de juiste beslissing kunt nemen.
Glaswol isolatie.
Glaswol is vooral geschikt voor binnen gebruik zoals in muren, zolders en tussenwanden. Het is goedkoop vergeleken met andere isolatiematerialen, waardoor je de investering sneller terugverdient. Door de flexibiliteit plaats je het glaswol gemakkelijk tussen verschillende constructies en ook biedt het geluidsisolatie.
Nadelen van glaswol zijn dat het verwerken irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken waardoor een stofmasker en handschoenen bij het plaatsen geen overbodige luxe zijn. Ook is het gevoelig voor vocht. Zo kan het vocht absorberen wat de isolatiewaarde vermindert en op lange termijn kan gaan rotten.
Steenwol isolatie.
Steenwol wordt gemaakt van gesmolten steen en is geschikt voor zowel binnen- als buitenisolatie. Het is erg brandbestendig, biedt een hele goede thermische weerstand en biedt net als glaswol geluidsisolatie. Omdat de isolatiewaarde hoger is, is steenwol vaak duurder dan glaswol. Ook is het zwaarder en minder flexibel, wat de installatie kan vermoeilijken.
Pir isolatie.
Pir isolatie heeft een heel hoge R-waarde. Ook met een dunne laag is de isolatiewaarde dus hoog, waardoor het van pas komt als je weinig ruimte hebt voor isolatie. In een kleine ruimte zoals het toilet bijvoorbeeld. Ook absorbeert het bijna geen vocht waardoor het isolerende eigenschappen behoudt. Het isolatiemateriaal kan goed tegen schimmel en rot, wat het een van de duurzaamste isolatiematerialen maakt. Hier staat tegenover dat pir isolatie vaak duurder is dan glas- en steenwol en dat het aanbrengen lastiger is vanwege de beperkte flexibiliteit.
De isolatiewaarde van glaswol.
Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde waarmee het je huis niet alleen warmer, maar ook stiller maakt. De isolatiewaarde (R-waarde) varieert van 2,5 tot 7 m2K/W afhankelijk van de dikte en dichtheid van het materiaal. Des te hoger de R-waarde, des te beter de isolatie.