Alles over isolatie bij vloerverwarming.

Door je vloer te isoleren, haal je het maximale rendement uit je vloerverwarming. Benieuwd naar de opties en waarom vloerisolatie zo belangrijk is? Wij zetten alles voor je op een rij. Zo weet je precies waar je op moet letten bij het isoleren van je vloer met vloerverwarming.

Waarom is isolatie bij vloerverwarming belangrijk?

Juist bij vloerverwarming is vloerisolatie een slimme keuze. Met goede isolatie verlies je minder warmte, waardoor je vloerverwarming veel efficiënter werkt en je minder hoeft te stoken. Zo verbruik je minder energie om dezelfde temperatuur te behouden. Daarom is het altijd een goed idee om te investeren in goede vloerisolatie. Of je nu kiest voor elektrische vloerverwarming of het infrezen van buizen.

Waar moet je op letten bij beton- en houten vloeren.

Betonnen- en houten vloeren verschillen flink, en dat heeft invloed op de isolatie van je vloerverwarming. We leggen je stap voor stap uit waar je op moet letten bij beide typen vloeren voor de beste resultaten.

Houten vloer.

Een houten vloer is gevoeliger voor vocht en wordt bevestigd aan balken. Daarom vraagt het isoleren van een houten vloer om een specifieke aanpak. Check hier waar je op moet letten.

Dampremmende folie.

Je hebt dampremmende folie nodig om vochtproblemen te voorkomen. Door deze folie aan te brengen, bescherm je de houten balken en vloer tegen vocht en schimmelvorming. Zo blijft je vloer langer in topconditie.

Isolatiemateriaal.

Minerale wol (glaswol of steenwol) of natuurlijk isolatiemateriaal, zoals houtvezelplaten, zijn ideaal voor de isolatie van houten vloeren. Deze materialen passen goed tussen de houten balken en zorgen voor uitstekende thermische én akoestische isolatie. Ook bij naden en kieren.

Constructie en installatie.

Bij een houten vloer moet je rekening houden met de draagkracht van de balken. Het isolatiemateriaal moet goed aansluiten op de houten balken zonder de constructie te verzwakken. Ook moet de vloerverwarming zo worden geïnstalleerd dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Zo voorkom je schade aan de vloer.

Betonnen vloeren.

Betonvloeren zijn massief en houden warmte goed vast. Dit zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte. Door je betonvloer te isoleren met vloerverwarming zorg je ervoor dat de warmte niet verloren gaat in de ondergrond. Let hierbij de volgende dingen.

Randisolatie.

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het isoleren van een betonvloer is de randisolatie. Dit voorkomt dat warmte via de randen van je vloer, muren of deuren ontsnapt. Breng daarom speciale isolatiestrips aan langs de randen. Zo zorg je voor een perfecte afwerking en beter warmtebehoud.

Vochtbescherming.

Vochtproblemen wil je altijd voorkomen, ook bij beton. Hoewel beton redelijk bestand is tegen vocht, adviseren we altijd extra vochtbescherming. Een vochtwerende folie is een eenvoudige en relatief goedkope manier om dit te doen.

Isolatiemateriaal.

Voor betonvloeren zijn harde isolatieplaten, zoals polystyreen (XPS) of polyisocyanuraat (PIR), de beste keuze. Vooral PIR-platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn bestand tegen vocht. Deze stevige platen dragen de druk van een betonvloer zonder te vervormen. Zorg ervoor dat de platen goed tegen elkaar liggen, om koudebruggen te voorkomen. Zo blijft je isolatie optimaal en gaat er geen warmte verloren.

Dikke of dunne isolatie onder je vloerverwarming?

Dit hangt af van het type vloerverwarming dat je hebt. De manier van isoleren verschilt per systeem vanwege de verschillen in warmteverspreiding en constructie. We leggen uit wat je nodig hebt voor droogbouw vloerverwarming, elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming.

Droogbouw vloerverwarming.

Bij droogbouw vloerverwarming heb je dunner isolatiemateriaal nodig, zoals PIR-platen. Deze worden direct op de ondervloer geplaatst en zijn ideaal als je de vloer niet wilt verhogen. Droogbouw is perfect voor renovaties waarbij ruimtebesparing belangrijk is.

Elektrische vloerverwarming.

Voor elektrische vloerverwarming gebruik je isolatiematten of dunne isolatieplaten. De plaatsing op de bodem van je vloer is relatief makkelijk. Ook voor renovatie van bestaande woningen is dit een uitstekende keuze. Zo bespaar je snel op je stookkosten.

Watergedragen vloerverwarming.

Watergedragen vloerverwarming vraagt om dikkere isolatieplaten, zoals EPS of XPS, onder de verwarmingsbuizen. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid en vermindert warmteverlies. Houd er rekening mee dat dit bijdraagt aan de totale opbouwhoogte. Dit betekent dat je ruimte inlevert na de isolatie.

Kruipruimte isoleren met vloerverwarming.

Heb je een kruipruimte en wil je je vloer met vloerverwarming isoleren? Dan is het slim om ook je kruipruimte te isoleren. Zo voorkom je warmteverlies niet alleen via de ondervloer, maar ook via de kruipruimte. Omdat kruipruimtes vaak vochtig zijn, is het belangrijk om vochtproblemen te vermijden. Controleer daarom eerst of je kruipruimte te vochtig is en of de ventilatie goed geregeld is. Is alles in orde? Dan kun je beginnen met het isoleren van je kruipruimte. Dit kan zelfs als je al klaar bent met de vloer. Zo maak je je huis nóg energiezuiniger.

Dit verschilt per situatie en type vloer. Over het algemeen zijn polystyreen (XPS) en polyisocyanuraat (PIR) de meest aanbevolen materialen. Deze platen zijn vochtbestendig, bieden een hoge isolatiewaarde en zijn duurzaam. Wil je een houten vloer met balken isoleren? Dan kun je dit aanvullen met minerale wol, zoals steenwol of glaswol. Deze materialen zijn flexibel en door hun lage gewicht ideaal voor houten constructies.

Je kruipruimte isoleren naast de isolatie van je vloer met vloerverwarming is geen must, maar zeker een aanrader. Zo verlies je nóg minder warmte via de onderkant van je woning. Door isolatiemateriaal in je kruipruimte aan te brengen, versterk je de werking van je vloerisolatie en maak je je woning nog energiezuiniger. Wel zo slim!