Zonnepanelen worden steeds populairder. De technologie erachter is constant in ontwikkeling, waardoor de aanschafprijs daalt en de levensduur van zonnepanelen juist stijgt. Maar hoelang gaan zonnepanelen echt mee? Welke factoren beïnvloeden de levensduur van zonnepanelen en hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit je investering haalt? Hoe zit het bovendien met omvormers en batterijen? Op al die vragen krijg je hieronder een antwoord.
Hoe lang gaan zonnepanelen écht mee?
Uiteindelijk hangt de levensduur van je zonnepanelen af van verschillende factoren. Denk aan het merk en het soort zonnepanelen waarvoor je kiest, maar ook aan de omstandigheden waarin je ze installeert en de hoeveelheid onderhoud die je pleegt. Een optimale levensduur vind je door te kiezen voor panelen van hoge kwaliteit die je regelmatig onderhoudt.
Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen op de markt: monokristallijne, polykristallijne, amorf silicium en glas-glas zonnepanelen. Voor welke soort je kiest, bepaalt voor een groot deel de levensduur van je zonnepanelen.
Hoe lang gaan omvormers van zonnepanelen mee?
Elke zonnepaneleninstallatie heeft één of meerdere omvormers nodig. Deze zetten de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom die je huishoudelijke apparaten gebruiken. Een standaard omvormer gaat zo'n 10 à 20 jaar mee. Dat geldt voor een traditionele string-omvormer, waarop je meerdere zonnepanelen tegelijk aansluit.
Tegenwoordig worden ook micro-omvormers steeds populairder. Hierbij krijgt elk zonnepaneel een eigen omvormer, waardoor het rendement van je panelen verbetert. Een micro-omvormer heeft een levensduur die vaak wat langer is dan die van een string-omvormer. Een slimme, efficiënte oplossing voor je zonnepanelensysteem.
Gemiddelde levensduur zonnepanelen. Goed om te weten!
Gemiddeld is de levensduur van zonnepanelen zo'n 25 jaar, maar met een beetje geluk gaan je zonnepanelen langer mee, tot wel 40 jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 5 à 12 jaar (bron: zonnepanelen.net). Dat betekent dat je nog minstens 20 jaar verdient aan je zonnepanelen.
De meeste fabrikanten van zonnepanelen bieden trouwens maar een productsgarantie van 25 jaar. Als je voor goede kwaliteit zonnepanelen kiest, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Daar kunnen we je bij Energiedirect mee helpen.
Dunne film zonnepanelen.
We noemden de verschillende zonnepanelen hierboven al even. Dunne film zonnepanelen, gemaakt van amorf silicium, zijn soms een hele slimme optie. Ze zijn namelijk buigzaam, waardoor ze ideaal zijn om bijvoorbeeld op voertuigen, carports of voorgevels te plaatsen. Daarnaast zijn ze ook nog eens goedkoper en is de productie ervan duurzamer dan bijvoorbeeld bij monokristallijne zonnepanelen.
Wel belangrijk om te weten is dat dunne film zonnepanelen een minder lange levensduur hebben. Ze slijten namelijk sneller. Toch is dit een typisch voorbeeld waarbij de levensduur van zonnepanelen niet alles zegt. De beste zonnepanelen voor jou hangen ook af van je budget en je gebruik van de panelen.
Technische levensduur zonnepanelen.
We maken onderscheid tussen twee soorten levensduur van zonnepanelen: de economische en technische levensduur. De technische levensduur draait om het functioneren van de zonnepanelen. Het vermogen neemt elk jaar een beetje af. De meeste zonnepanelen leveren na zo'n 25 jaar nog 80 procent van hun oorspronkelijke vermogen. Dat betekent niet dat zonnepanelen na 25 à 30 jaar helemaal niet meer werken: de technische levensduur ligt tussen de 35 en 40 jaar (bron: Sungevity).
Economische levensduur.
De economische levensduur van zonnepanelen zegt iets over het rendement dat de panelen na verloop van tijd nog opleveren. Het afnemen van het vermogen van zonnepanelen heet degradatie. De meeste fabrikanten geven hier een vermogensgarantie voor, die rond de 25 jaar ligt. Wel kan het zo zijn dat de degradatie van het vermogen sneller is dan dat wat de vermogensgarantie dekt. Daarom is het belangrijk om de stroomopbrengst van je zonnepanelen jaarlijks goed in de gaten te houden.
Werkelijke levensduur zonnepanelen.
Naast de mate van degradatie bepalen nog een paar andere factoren de werkelijke levensduur van je zonnepanelen. De kwaliteit van de zonnepanelen speelt daarin de belangrijkste rol. Wat dat betreft zijn er een paar veelvoorkomende problemen. We zetten ze even voor je op een rijtje.
- Incorrect wattpiek vermogen. Het kan zo zijn dat een fabrikant een zonnepaneel op papier een hoger vermogen geeft dan deze in de praktijk heeft. Dat betekent dat jij als consument nooit het berekende rendement behaalt. Dit kwaliteitsprobleem is makkelijk te voorkomen door te kiezen voor zonnepanelen van betrouwbare Tier 1 fabrikanten.
- Kwaliteit zonnecellen. Een zonnepaneel zet zonlicht om in stroom door middel van zonnecellen. Als die cellen van lage kwaliteit zijn, kunnen er kleine haarscheuren in ontstaan. Daardoor daalt de opbrengst van je volledige systeem.
- Lage vochtbestendigheid. Zeker in een land als Nederland is het belangrijk dat zonnepanelen goed tegen vochtigheid kunnen. Sommige panelen zijn hier niet tegen bestand, waardoor ze veel eerder kapot gaan.
(bron: Zonneplan).
Zonnepanelen rendement.
Naarmate je zonnepanelen ouder worden, verliezen ze wat van hun rendement. Dat is onvermijdelijk en hartstikke normaal, het gebeurt bij alle zonnepanelen. Rendementsverlies ontstaat namelijk door de blootstelling van de panelen aan uv-licht. Ook koud winterweer, zoals sneeuw en vrieskou, beïnvloedt het rendement en de levensduur van zonnepanelen.
Zoals we hierboven zeiden, leveren de meeste zonnepanelen na zo'n 25 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen. Ook hiervoor geldt dat hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen is, des te kleiner het rendementsverlies.
We raden aan om het rendement en vermogen van je panelen zelf goed te monitoren. Dat hoeft echt niet elke dag, maar kan wel elke week of maand. Zo weet je het meteen als er storingen zijn of als het rendement van je panelen in een keer heel hard daalt. Je houdt de opbrengst van je zonnepanelen makkelijk bij via het display van de omvormer, door de meterstanden bij te houden of met een speciale app op je smartphone.
Levensduur batterij zonnepanelen. Slimme investering!
Steeds meer mensen kiezen voor een thuisbatterij om de energie die hun zonnepanelen opwekken tijdelijk in op te kunnen slaan. Dat is handig, maar houd er wel rekening mee dat een thuisaccu waarschijnlijk niet zo lang meegaat als je zonnesysteem zelf. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is namelijk 10 à 20 jaar (bron: thuisbatterij-expert.nl).
Levensduur zonnepanelen verlengen.
Je kunt verschillende dingen doen om de levensduur van een zonnepaneel te verlengen. Dit zijn onze tips:
- Kies voor zonnepanelen van hoge kwaliteit. Een goede manier om te bepalen met wat voor kwaliteit zonnepanelen je te maken hebt, is door te kijken naar de Tier-categorie waarin de fabrikant valt. Wij raden Tier 1 fabrikanten aan. Die hebben namelijk het hele productieproces zelf in de hand.
- Zonnepanelen onderhouden. Je zonnepanelen hebben echt geen dagelijks onderhoud nodig, maar vuil op de panelen of kleine defecten kunnen wel zorgen voor een minder lange levensduur. Denk daarom eens na over een onderhoudscontract bij een erkende installateur.
- Let op de vermogensgarantie. De vermogensgarantie verzekert je ervan dat je zonnepanelen een aanzienlijke levensduur hebben. Check daarom altijd wat een fabrikant aan garantie biedt.
Wat gebeurt er met zonnepanelen na hun levensduur?
Wist je dat zonnepanelen heel goed te recyclen zijn? Vaak kan zo'n 90% van het paneel hergebruikt worden. Nadat de levensduur van de zonnepanelen bereikt is, worden je panelen weer gebruikt om nieuwe zonnepanelen of andere elektrische apparaten van te maken. Hetzelfde geldt trouwens voor omvormers. Dit draagt allemaal bij aan de duurzaamheid van zonnepanelen.
Advies nodig over de levensduur van zonnepanelen?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de levensduur van je zonnepanelen of twijfel je of zonnepanelen een goede oplossing voor jou kunnen zijn? Met onze snelle dakcheck ben je er zo achter. Daarin rekenen wij voor je uit of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Meer vragen? Vraag dan een adviesgesprek aan met een van onze energie-experts. Die helpen je ook meteen bij het vinden van een erkende installateur bij jou in de buurt.