Een negatieve stroomprijs. Zo zit dat.

Een stroomprijs onder nul. Je leest het goed. Op sommige momenten kan een negatieve stroomprijs ontstaan. Als er meer aanbod van energie dan vraag is. Dan kan de prijs van stroom negatief uitvallen. Hieronder lees je wat een negatieve stroomprijs is. Hoe het tot stand komt. Èn hoe je kunt besparen met een dynamisch energiecontract. Wel zo handig.

Een negatieve stroomprijs. Wat is dat? 

In Nederland wekken we steeds meer groene stroom op. Bijvoorbeeld op dagen dat de zon veel schijnt. Of als het hard waait. Op bepaalde tijdstippen wordt er heel veel groene stroom opgewekt, terwijl er minder energie wordt verbruikt. Op zulke momenten kan de stroomprijs op de energiebeurs dalen tot onder nul. 

Hoe een negatieve stroomprijs tot stand komt. 

De beursprijs wordt beïnvloed door vraag naar stroom en het aanbod vanuit energiebronnen. Hoe hoger het aanbod van duurzame opgewekte wind- en zonne-energie, hoe lager de uiteindelijke stroomprijs. Maar als de vraag naar  stroom hoger is, dan wordt de uiteindelijke stroomprijs ook hoger. Goed om te weten: de energieprijzen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst.

Het aanbod van duurzame wind- en zonne-energie wordt in Nederland steeds groter. Dit komt bijvoorbeeld door de toenemende zonnepaneelinstallaties en windmolens. Het kan weleens voorkomen dat er veel meer wind- en zonne-energie wordt opgewekt. Het aanbod is dan groter dan de vraag naar stroom. De uurprijs per kWh is dan negatief. Je hebt dan te maken met negatieve stroomprijzen.

Een negatieve stroomprijs, als je een dynamisch energiecontract hebt. 

Wil je gebruik maken van negatieve stroomprijzen? Dan heb je een dynamische energiecontract nodig. Met een dynamisch energiecontract profiteer je van de meest actuele beursprijzen voor energie. Je tarieven staan namelijk niet vast. Zo veranderen de stroomprijzen elk uur. Dalen de stroomprijzen? Dan profiteer je daar direct van. Lees hier meer over dynamische energieprijzen

Slim je energie verbruiken. Dat doe je zo. 

Als je een dynamisch energiecontract hebt, kun je slim besparen op je energiekosten. Met de dynamische prijzen word je beloond om je energieverbruik te verplaatsen naar de negatieve uren. Dit is namelijk hét moment om energie te verbruiken. 

Stel, je wilt in de ochtend je wasje draaien. Je checkt de app en ziet dat er later op de dag negatieve stroomprijzen zijn. Dan is het slim om even te wachten en je wasmachine later aan te zetten. Heb je een elektrische auto? Ook dan is het verstandig om tijdens de negatieve uren je auto op te laden. Zo bespaar je makkelijk geld. Slim bezig

Energiebelasting bij negatieve stroomprijs.

Goed om te weten: het is niet zo dat je bij een negatieve stroomprijs altijd geld toe krijgt. Bij een negatieve beursprijs betaal je nog steeds energiebelasting en btw. Dat is bij elkaar zo’n 20 cent. De uiteindelijke stroomprijs blijft hierdoor vrijwel altijd positief. Wat betekent dit voor jou?

Pas als de beursprijs lager wordt dan zo'n 20 cent, dan wordt de uiteindelijke stroomprijs ook negatief. De negatieve stroomprijs geldt voor zowel afname als teruglevering. Je krijgt dus op dat moment betaald om stroom af te nemen en je moet betalen als je stroom teruglevert.

 

Check je beste energiedeal. 

Op dit moment kies je bij Energiedirect uit een vast of variabel energiecontract. Ben je benieuwd naar de beste deal voor jou? Doe de postcodecheck.