Zonnepanelen aanschaffen roept een hoop vragen op. Je gaat keuzes maken en er is veel om over na te denken. Bij energiedirect houden we het graag simpel en overzichtelijk. In dit artikel lees je wat de opbrengst van zonnepanelen is. We vergelijken de opbrengst van zonnepanelen met verschillende vermogens én geven je tips, zodat jij het maximale uit je panelen haalt!
Zonnepanelen: opbrengst per uur en per dag.
Laten we om te beginnen eens kijken naar wat zonnepanelen opbrengen per uur en per dag, onder ideale omstandigheden. Dit kun je eenvoudig uitrekenen als je het vermogen van de panelen weet. Daarnaast moet je rekening houden met een rendementsverlies van ongeveer 15%. Vermenigvuldig dus het aantal Wp van je zonnepanelen met 0,85 om je maximale rendement per uur uit te rekenen.
Een zonnepaneel met een vermogen van 400 Wp levert dus 400 * 0,85 = 340 kWh per jaar.
340 kWh : 365 dagen = 0,93 kWh stroom per dag.
(bron: Homedeal)
Natuurlijk kun je dit getal door 24 delen om de hoeveelheid stroom per uur te berekenen. Dit komt neer op 0,039 kWh. Of je iets aan die cijfers hebt is natuurlijk maar de vraag. Er zitten weliswaar 24 uur in een dag, maar de opbrengst per uur verschilt sterk. Ook de seizoenen hebben invloed. Het is daarom beter om te kijken naar een maandelijkse of jaarlijkse opbrengst.
Opbrengst zonnepanelen. Bekeken per maand en per jaar.
De seizoenen hebben een enorme impact op je zonnepanelen opbrengst. En dat is niet zo vreemd. Op een prachtige voorjaars- of zomerdag wekken je zonnepanelen veel meer energie op dan op een regenachtige herfstdag. Tussen maart en september leveren zonnepanelen het meeste op. Je zonnepanelen opbrengst per maand is in die periode samen goed voor 80 procent van je totale jaarlijkse opbrengst. (bron: Kemkens)
Ook in de maanden oktober tot en met februari blijven je zonnepanelen wel gewoon zonne-energie opwekken. Door de lage temperatuur en het lage aantal zonuren in deze periode ligt de daadwerkelijke opbrengst in deze periode niet zo hoog.
Opbrengst zonnepanelen per m² en per zonnepaneel.
We zagen in het rekenvoorbeeld hierboven al dat een zonnepaneel van 400 Wp per jaar ongeveer 340 kWh aan groene stroom oplevert. Maar als je in je eigen energiebehoefte wilt voorzien, is één paneel natuurlijk niet genoeg!
Daarom kun je ook de opbrengst zonnepanelen berekenen aan de hand van het aantal vierkante meters dat je op je dak hebt liggen. Hiervoor moet je je twee dingen weten: het vermogen van je zonnepanelen en de afmetingen van de zonnepanelen. Bij energiedirect kies je uit drie soorten. Als rekenvoorbeeld nemen we de afmeting van een gangbaar zonnepaneel uit ons assortiment.
Stel:
De afmeting van het paneel is 1730 x 1118 mm. Het vermogen van het paneel is 400 Wp.
Dan is het totale oppervlakte van het paneel:
1,730 * 1,118 = 1,93414 m²
Het vermogen deel je vervolgens door dit getal:
400 : 1,93414 = 206,81 Wp per m².
(bron: Zonneplan)
Bij energiedirect kun je kiezen uit twee soorten panelen. Geen stress, eenvoudig kiezen welke het beste bij je past. Tijdens een adviesgesprek leggen we je graag uit hoe het zit. Helemaal gratis en zonder verplichtingen.
Opbrengst bij 6, 10, of 18 panelen.
De opbrengst van zonnepanelen per maand of zelfs per jaar varieert. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of je een kletsnat voorjaar hebt of juist stralend lenteweer. Om je toch een goede indruk te geven van hoeveel zonne-energie je zonnepanelen opwekken, maken we een vergelijking op basis van een bepaald aantal panelen.
Opbrengst zonnepanelen per jaar bij 6, 10 en 18 panelen:
- 6 panelen leveren op jaarbasis ongeveer 2.100 kWh groene stroom.
-
10 zonnepanelen wekken ongeveer 3.500 kWh op.
- Met 18 zonnepanelen is je jaarlijkse opbrengst ongeveer 6.200 kWh.
(bron: Milieu Centraal)
Het voorbeeld hierboven is gebaseerd op zonnepanelen van 400 Wp. Hoeveel vermogen zonnepanelen hebben, bepaalt de opbrengst per jaar. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger je opbrengst. Let op: die 400 Wp is het vermogen onder ideale omstandigheden, maar die komen niet vaak voor. Je hebt altijd een rendementsverlies. Dit is ongeveer 15 procent. Het daadwerkelijke vermogen van een zonnepaneel van 400 Wp is dus 400 * 0,85 = ongeveer 340 Wp per paneel.
Goed om te weten: een gemiddeld huishouden van vier personen verbruikt ongeveer 3.800 kWh per jaar. Voor een eenpersoonshuishouden ligt dit op 1.750 kWh.
(bron: Nibud)
Wil je groene elektriciteit opwekken met zonnepanelen? Zorg dan dat je een goede inschatting maakt van je eigen verbruik. Zo kun je het aantal panelen berekenen dat je nodig hebt. Je wilt natuurlijk geen verrassingen! Kijk daarom ook even vooruit naar je toekomstige energieverbruik. Verandert de samenstelling van je huishouding of overweeg je een elektrische auto aan te schaffen? Neem dit mee in je berekening!
Je kunt natuurlijk ook even overleggen met een adviseur van energiedirect. Zo gefikst!
Verschil in opbrengst tussen panelen van 300 Wp en 400 Wp.
Het vermogen heeft dus een flinke invloed op je zonnepanelen opbrengst. Laten we eens vergelijken wat het verschil in opbrengst is tussen zonnepanelen van 300 Wp en 400 Wp.
We rekenden eerder al uit dat de opbrengst van zonnepanelen van 400 Wp na rendementscorrectie ongeveer 340 Wp is.
De opbrengst zonnepanelen per dag met panelen van 300 Wp is:
300 * 0,85 rendementscorrectie = 255 Wp
Stel, je kiest voor 6 zonnepanelen. Dan is dit de opbrengst van zonnepanelen bij 300 Wp en bij 400 Wp:
300 Wp: 6 * 255 Wp = ongeveer 1.600 kWh
400 Wp: 6 * 340 Wp = ongeveer 2.100 Kwh
Bij 6 panelen is het verschil dus ongeveer 500 kWh, en dat verschil wordt alleen maar groter als je meer panelen op je dak laat leggen. Bedenk dus goed welk vermogen je wilt. Dat loont!
Hoogste opbrengst zonnepanelen.
Het is ook de moeite waard om te kijken naar soorten zonnepanelen. Er zijn een aantal gangbare soorten verkrijgbaar, met verschillende rendementen. Wij zetten een aantal soorten panelen voor je op een rij:
-
Polykristallijne panelen: bestaan uit meerdere kristallen en hebben een herkenbaar scherfpatroon. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne panelen en hebben een goed rendement.
-
Monokristallijne panelen: bestaan uit een kristal en hebben een zeer hoog rendement. Ze zijn duurder dan polykristallijne panelen.
-
Glas-glas panelen: deze panelen zijn duurder dan de andere twee in dit overzicht. Maar daar staat wel wat tegenover. Ze hebben de hoogste opbrengst en de langste levensduur.
Jij vraagt je misschien af of zonnepanelen rendabel zijn. Laten we het zo zeggen: zonnepanelen zijn een slimme investering. Ze verdienen zichzelf namelijk terug. Je hebt de meeste opbrengst in mei, juni en juli. Maar ook in de andere maanden blijven je panelen zonne energie opwekken. (bron: Milieu Centraal)
Zodra de panelen zijn aangesloten, begin je met besparen. En doordat de prijzen van zonnepanelen de laatste jaren gedaald zijn, verdien je je panelen razendsnel terug. Op dit moment is de terugverdientijd ongeveer 5 jaar. Da's snel! (bron Milieu Centraal)
Welke soort panelen in jouw situatie een goede keuze is en wat je jaarlijkse besparing zal zijn vertellen we je graag in een adviesgesprek.
Gemiddelde opbrengst zonnepanelen.
Om de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen te bepalen moet je rekening houden met een rendementsverlies van ongeveer 15 procent. Maar dat geldt niet altijd. Soms zijn er ook andere factoren die invloed hebben op je te verwachten rendement. Schaduw op je panelen is soms onvermijdelijk, maar iets wat je liever niet wilt. Gelukkig zijn daar oplossingen voor en is het al lang niet meer zo dat als één paneel in de schaduw ligt, dit invloed heeft op je hele systeem.
Met micro omvormers worden de prestaties per één of twee panelen geoptimaliseerd. Presteert een ander paneel niet goed, of ligt het in de schaduw? Dan heeft dit geen invloed op de overige panelen. Je hebt bovendien ook geen centrale omvormer meer nodig. Da's handig!
Dit is wat je zonnepanelen per jaar opleveren in euro's. Katsjing!
Je wilt natuurlijk ook gewoon weten wat het je in euro's oplevert. Snappen we helemaal! Daarom hebben we voor je uitgerekend hoeveel je bespaart in euro's bij 6, 10 en 18 panelen van 400 Wp:
-
Bij 6 panelen bespaar je per jaar ongeveer 450 euro
-
Bij 10 panelen is de besparing ongeveer 750 euro
-
Ga je voor 18 panelen, dan bespaar je zo'n 1.200 euro per jaar
(bron: Milieu Centraal)
Dit zijn gemiddelden, de daadwerkelijke opbrengst per jaar kan afwijken. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Dit betekent dus 25 jaar lang profiteren van een flinke korting op je energierekening. (bron: Essent)
Vul snel onze Dakcheck in om een indruk te krijgen van hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en hoeveel jij kunt besparen!
Opbrengst zonnepanelen vergelijken.
Het is verstandig om bij meerdere specialisten offertes aan te vragen. Zo kun je een goede vergelijking maken van de opbrengst en de kosten. Een erkende installateur kan je bovendien vertellen of er nog aanvullende kosten zijn. Wellicht is er een aanpassing van je meterkast nodig, of zijn er andere aanpassingen nodig om de panelen te kunnen plaatsen. Laat je goed informeren een weeg alle opties tegen elkaar af voor je een keuze maakt.
Vraag een gratis adviesgesprek aan met een adviseur van energiedirect. Wij denken graag mee over de beste keuze in jouw situatie!
Verschil werkelijke opbrengst en teruglevering.
Op dit moment maakt het niet uit als je werkelijke opbrengst hoger is dan de hoeveelheid stroom die je zelf verbruikt. Je zonnepanelen leveren het hele jaar stroom op. Volgens de salderingsregeling wordt de totale opbrengst verrekend met je totale verbruik en ontvang je een terugleververgoeding voor het verschil.
De opbrengst valt tegen. Dit kan er aan de hand zijn.
Jij wilt profiteren van een zo hoog mogelijk rendement van je panelen. Het zou kunnen dat je rendement tegenvalt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Tijd om uit te zoeken wat er aan de hand kan zijn.
Rendementsverlies kan een aantal oorzaken hebben, dit zijn de meest voorkomende:
-
Vuile zonnepanelen: het is onvermijdelijk dat je panelen vies worden. Stof, vuil en vogelpoep kunnen je rendement flink naar beneden doen kelderen. Laat je zonnepanelen reinigen door een professioneel schoonmaakbedrijf. Dan weet je zeker dat er geen krassen op je panelen ontstaan. De beste tijd om dit te laten doen, is in het voorjaar. Dan ben jij helemaal klaar voor een stralende zomer!
-
Schaduw op je panelen: schaduw en zonnepanelen gaan nu eenmaal niet goed samen. Je installateur maakt voor het plaatsen een legplan om de zonnepanelen zo neer te leggen, dat je een optimale opbrengst hebt. Als die toch tegenvalt, kun je kijken naar micro omvormers of power optimizers om het rendement per paneel te regelen. Het belangrijkste verschil tussen micro omvormers en power optimizers is dat micro omvormers gelijkstroom meteen omzetten in wisselstroom. Power optimizers doen dit niet. Je hebt dan dus nog een centrale omvormer nodig. Het is maar net wat je voorkeur heeft.
-
Er is een zonnepaneel defect: er kunnen altijd beschadigingen ontstaan. Denk aan haarscheurtjes in panelen, defecte kabels of een aansluiting die niet goed meer zit. Als je zonnepanelen koopt, krijg je vaak ook toegang tot software of een app waarmee je prestaties van je panelen kunt volgen. Schakel een erkende installateur in om mee te kijken en het probleem te verhelpen. Zo geregeld!
-
Te weinig zonnepanelen: je totale opbrengst kan ook tegenvallen doordat je te weinig panelen hebt. Of omdat je totale vermogen te laag is en je dus te weinig Wps per paneel hebt. Je opbrengst verhogen doe je door extra panelen te laten plaatsen. Een professional kan je vertellen waar je de extra panelen het beste neer kunt leggen en welk vermogen een goede keuze is.
(bron: Zonnepanelen.net)