Met spoed energie nodig? Dit moet je weten.

Verhuisstress. Een onverwachte afsluiting. Of gewoon iets over het hoofd gezien. Wat de reden ook is: zonder stroom of gas zitten is allesbehalve handig. Gelukkig kun je in sommige situaties een spoedaanvraag doen. Daarmee zorgen we ervoor dat je energie zó weer aanstaat. Op deze pagina lees je wat een spoedaanvraag voor energie is, wanneer je die kunt doen en hoe je ’m regelt.

Wat is een spoedaanvraag energie?

Een spoedaanvraag is een aanvraag voor energie die we extra snel verwerken. Normaal gesproken heb je na het afsluiten van een energiecontract 14 dagen bedenktijd. Maar in spoedsituaties kun je afzien van die bedenktijd. Dat betekent dat je contract meteen ingaat, soms al de volgende werkdag. Handig als je met spoed stroom of gas nodig hebt.

Let op: een spoedaanvraag is geen ‘standaard’ aanvraag. Het is er voor situaties waarin je écht niet kunt wachten. Daarom regel je het ook niet via de website. Je neemt even contact op met de klantenservice. Dan kijken we samen wat de beste oplossing is!

Wanneer kun je een energie spoedaanvraag doen?

Simpel gezegd: als je écht niet kunt wachten op stroom of gas. Bijvoorbeeld in deze situaties:

1. Je bent net verhuisd of gaat verhuizen, maar hebt nog geen energie
Je komt je nieuwe woning binnen en merkt het meteen: geen stroom, geen warm water, geen verwarming. Niet bepaald de warmste welkom. Grote kans dat er op jouw adres nog geen actief energiecontract is. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als:
  • Er is geen levering op jouw nieuwe adres als je de sleutel krijgt
  • De vorige bewoner heeft het contract beëindigd en de aansluiting is afgesloten
  • Je dacht dat alles geregeld was, maar er is iets misgegaan bij de aanvraag

2. Je woont al op het adres, maar de energie is stopgezet
Woon je al op een adres en valt de stroom ineens uit? Krijg je een brief van de netbeheerder waarin staat dat je binnenkort wordt afgesloten? Dan is er waarschijnlijk geen actief energiecontract meer op jouw naam. Dat kan komen doordat:

  • Je vorige leverancier heeft het contract gestopt, bijvoorbeeld omdat er niet op tijd is betaald.
  • Je bent vergeten over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.
  • Er is onduidelijkheid over wie het contract moest regelen, bijvoorbeeld na een verhuizing of scheiding.
  • Je dacht dat alles goed geregeld was, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.

We kijken of een spoedaanvraag energie de beste oplossing voor je is.

Als je met spoed energie nodig hebt, wil je dat het snel geregeld is. Tegelijk willen we er ook zeker van zijn dat je niet in de knel komt. Daarom doen we bij elke spoedaanvraag een korte kredietcheck. We kijken dan bijvoorbeeld of er bij andere energieleveranciers eerder betalingsproblemen zijn geweest.

Is alles in orde? Dan gaan we meteen voor je aan de slag. Komt er iets uit de check? Dan vragen we je soms om een waarborgsom: een bedrag vooraf als extra zekerheid. Je krijgt dit gewoon weer terug als je je termijnbedragen netjes betaalt.

We kijken dus niet alleen naar nú, maar ook naar straks. Een contract moet goed voelen. Niet alleen snel, maar ook passend bij jouw situatie. Dat werkt het fijnst – voor jou én voor ons.

Snel een energiecontract nodig? Zo werkt een spoedaanvraag bij Energiedirect.

1. Neem contact op met de klantenservice
Een spoedaanvraag regel je niet via het standaard aanvraagformulier. Neem daarom meteen contact op met de klantenservice. Dan kijken we samen of het nodig én mogelijk is.

2. Geef je gegevens door
Om je aanvraag snel in gang te zetten, hebben we wat gegevens van je nodig. Denk aan:

  • Het adres waar je energie nodig hebt
  • De datum waarop je energie moet starten
  • Eventueel je meterstanden

Hoe sneller we je gegevens compleet hebben, hoe sneller jij weer energie hebt.

3. Kies je energiecontract
We helpen je direct met het afsluiten van een energiecontract. Je kiest zelf: vast of variabel, kort of lang. Wat je ook kiest: je krijgt altijd groene stroom tegen een scherpe prijs.

4. Je ziet af van de bedenktijd
Bij een spoedaanvraag start je contract direct. Je spreekt daarom af dat je afziet van de wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

5. We doen een kredietcheck
We kijken kort naar je betaalverleden. Zo weten we of een spoedaanvraag goed bij je past. Is er eerder iets misgegaan met betalingen? Dan vragen we om een waarborgsom. Je betaalt eenmalig en krijgt het bedrag terug als je netjes betaalt.

6. We regelen je aansluiting
Alles rond? Dan zetten we de levering in gang. Meestal heb je de volgende werkdag al stroom en gas. Soms zelfs sneller!

Veelgestelde vragen over een spoedaanvraag voor energie.

Een spoedaanvraag regel je door contact op te nemen met de klantenservice. Online via de site aanvragen kan niet, omdat we eerst samen naar je situatie kijken.
In veel gevallen lukt het om je binnen één werkdag weer aan te sluiten. Dat hangt wel af van het moment waarop je contact opneemt, je situatie én de netbeheerder. Soms kan het sneller, soms duurt het iets langer. Maar: we doen er alles aan om je zo snel mogelijk weer energie te leveren. Je hoort direct van ons wanneer je weer bent aangesloten.
Dat kan. Bij een spoedaanvraag doen we altijd een korte kredietcheck. Komt daar niks geks uit? Dan is een waarborgsom betalen niet nodig.
 
Voor het aanvragen van spoed betaal je bij ons geen extra kosten. Alleen als er een borg nodig is, betaal je die vooraf. De hoogte daarvan hangt af van je betaalverleden. En je krijgt de borg gewoon terug als je netjes betaalt.