Subsidie spouwmuurisolatie: alles wat je moet weten.

Plannen om je spouwmuur te isoleren? Slim bezig! Want dan bespaar je op je energierekening. Bespaar ook op de isolatiekosten door subsidie aan te vragen. Lees in dit artikel alles wat je hierover moet weten.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de isolatie tussen je buiten- en binnenmuur. Dit houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer buiten. Perfect dus! Door minder warmteverlies heb je een lager energieverbruik. Goed voor de portemonnee én het milieu. Meer weten over spouwmuurisolatie? 

Vraag een adviesgesprek aan

Krijg je subsidie op spouwmuurisolatie?

Jazeker! Je kunt subsidie krijgen op spouwmuurisolatie als je je spouwmuur wilt isoleren. Er zijn verschillende opties.

Landelijke subsidie op energiebesparende maatregelen.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) stimuleert de overheid woningeigenaren om te investeren in energiebesparende maatregelen. Ook voor spouwmuurisolatie kun je deze subsidie aanvragen. De subsidie helpt je de kosten voor spouwmuurisolatie te verlagen en maakt het investeren in energiebesparing aantrekkelijker.

Lokale subsidies op energiebesparende isolatiemaatregelen.

Naast de landelijke ISDE-subsidie zijn er ook lokale subsidies en regelingen. Check de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is. Extra tip: de subsidie mag je ook combineren met een energiebespaarlening of een extra lening via je hypotheek. Dat maakt spouwmuurisolatie nóg betaalbaarder.

Hoeveel subsidie krijg je op spouwmuurisolatie?

Je krijgt een subsidiebedrag per vierkante meter. Hierbij geldt een minimum en een maximum oppervlak. Het isolatiemateriaal moet dik genoeg zijn om een minimale isolatiewaarde te halen. Voer je 2 energiebesparende maatregelen uit? Dan mag je meer subsidie aanvragen. Slim dus om te checken of je spouwmuurisolatie kunt combineren met bijvoorbeeld met vloer- of dakisolatie.

De cijfers voor spouwmuursubsidie op een rij.

  • Bedrag per m2 als je 1 maatregel neemt: 4 euro

  • Bedrag per m2 als je 2 maatregelen neemt: 8 euro

  • Extra bedrag per m2 voor biobased isolatiemateriaal: 1,50 euro

  • Minimale oppervlakte: 10 m2

  • Minimale isolatiewaarde: 1,1

Voorwaarden subsidie spouwmuurisolatie.

Wil je subsidie voor je spouwmuurisolatie aanvragen? Let dan op dat je aan de voorwaarden voldoet. We zetten de belangrijkste voor je op een rij. Je kunt alle voorwaarden terugvinden op de website van de RVO.

  • Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd.

  • Je laat de uitvoering over aan een bedrijf (dus geen doe-het-zelf).

  • Het materiaal heeft een minimale isolatiewaarde van 1,1.

  • Je laat minimaal 10 m2 isoleren. 

  • Je krijgt per maatregel een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en een laag bedrag. Voor het hoge bedrag laat je binnen 24 maanden 2 of meer delen van je huis isoleren: buitenmuren, dak, vloer, ramen. Of je laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Voor het lage bedrag is 1 isolatiemaatregel voldoende.

  • Vanaf 2024 krijg je een extra bedrag (1,50 euro per m2) als je je spouwmuur met biobased materiaal isoleert.

  • Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. En ook niet voor een nieuwe aanbouw aan je huis.

  • Je vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

  • Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.

Bron: Milieu Centraal

Spouwmuurisolatie-subsidie aanvragen.

Ga je een subsidieaanvraag doen? Slim bezig! We leggen je uit het dit werkt.

  • Je vraagt subsidie aan via de website van de RVO.

  • Bekijk voordat je de spouwmuurisolatiewerkzaamheden laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden.

  • Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden.

  • Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn.

  • Je moet de aanvraag doen binnen 24 maanden na uitvoering en betaling van de eerste (of enige) maatregel.

  • In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren van RVO lees je precies waar je in het hele proces aan moet denken.

  • Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen je subsidie aanvraagt. Verder stuur je de factuur, foto's, het betaalbewijs, en de meldcode mee.  

    • In de factuur moet in elk geval staan: je naam en adres, datum van aanschaf, datum van aanbrengen, naam van het bouwbedrijf, een omschrijving van de maatregel, merk/fabrikant, type, dikte van het isolatiemateriaal en de plaats waar het is aangebracht, het aantal vierkante meter, en de meldcode.

    • De meldcode vind je in de meldcodelijsten in het Stappenplan aanvragen woningeigenaren. De meldcode is belangrijk, als je die niet invult bij de aanvraag (maar kiest voor meldcode 'overig') duurt de afhandeling van de aanvraag onnodig lang. De meldcode staat als het goed is op de factuur, maar kan je ook achterhalen bij het bedrijf dat de klus heeft uitgevoerd.

    • De foto's moeten zijn genomen tijdens de werkzaamheden en in elk geval naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal laten zien.

  • Subsidie aangevraagd? Dan krijg je direct van de RVO een ontvangstbevestiging per e-mail.

  • Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of je de subsidie krijgt.

  • De RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Bron: Milieu Centraal

Vereniging van Eigenaren (VvE) en subsidie op spouwmuurisolatie.

Woon je in een gebouw met meerdere appartementen? Ook dan kun je subsidie krijgen als jullie samen isolerende maatregelen nemen. Voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties is er een speciale subsidie beschikbaar: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Het is een combinatie van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor VvE's en de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH).

De SVVE bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Subsidie voor verduurzamingsonderzoek en -advies
  2. Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen
  3. Subsidie voor oplaadpunten-advies en basislaadinfrastructuur

Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027 is het totale budget voor deze VvE-subsidies 48,5 miljoen euro voor subsidies energieadvies en verduurzamingsmaatregelen en 10 miljoen euro voor oplaadpuntenadvies en basislaadinfrastructuur. 

Belangrijke voorwaarden SVVE en spouwmuurisolatie.

  • De vereniging heeft minstens 1 koopwoning met een eigenaar en bewoner. 

  • De VvE moet de aanvraag voor de verduurzamingsmaatregelen indienen voor de start van de renovatie.

  • De eigenaren én bewoners binnen de vereniging hebben hun woning als hoofdverblijf of krijgen deze als hoofdverblijf na het uitvoeren van de maatregelen. 

  • De VvE kan 1 isolatiemaatregel nemen. Hiervoor is de subsidie maximaal 15% van de isolatiekosten. Neemt de VvE minimaal 2 isolatiemaatregelen of een combi van 1 isolatiemaatregel met bijvoorbeeld een warmtepomp? Dan is de subsidie maximaal 30%. 

  • De VvE laat alle maatregelen uitvoeren door een bouwbedrijf. 

  • De verduurzamingsmaatregelen moeten binnen 2 jaar na de beschikking uitgevoerd zijn. Dit geldt ook voor de eventuele aanvullende maatregelen. 

  • De aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de gestelde minimale isolatiewaarden en oppervlakte-eisen per woningtype.

Bron: RVO

Gebruik onze subsidieservice.

Geen zin in de aanvraag? Bij energiedirect regelen we alles voor je met onze subsidieservice. We zorgen dat je het maximale bedrag krijgt. Vraag de adviseur naar de mogelijkheden. Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in en onze specialisten helpen je verder. Zo geregeld!

Adviesgesprek aanvragen

Dit is een nationale subsidie voor woningeigenaren die investeren in energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. De woning moet je hoofdverblijf zijn of worden, en de werkzaamheden moeten uitgevoerd zijn door een erkend bedrijf.

Ja, sommige gemeenten en regio's bieden aanvullende subsidies voor woningverduurzaming. De voorwaarden en bedragen kunnen per gemeente verschillen. Check de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is waarvoor je in aanmerking komt.

Je vraagt de verschillende subsidies zoals de ISDE online aan via de website van instanties zoals de RVO. Je hebt documenten nodig zoals facturen en een betaalbewijs dat aantoont dat de isolatiemaatregelen door jou zijn betaald.