Subsidie vloerisolatie: alle informatie op een rij.

Benieuwd naar subsidie voor vloerisolatie? Ontdek hoe je je energierekening verlaagt én je woning comfortabeler maakt met steun van de overheid. Lees alles over de voorwaarden en hoe je eenvoudig subsidie aanvraagt voor 2024.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Subsidie voor vloerisolatie is onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit is een financiële regeling van de overheid. Hiermee moedigen ze woningeigenaren aan om energiebesparende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld vloerisolatie. Door je vloer te isoleren, bespaar je energie. En blijft de temperatuur binnenshuis lekker comfortabel. Met de subsidie kun je een deel van de kosten terugkrijgen. Zo wordt je investering aantrekkelijker. Dat loont!

Combineer en bespaar meer.

Je mag de subsidie ook gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen. Handig zelfs. Want wanneer je combineert, krijg je nóg meer subsidie. Voordelig dus om verschillende isolatiemaatregelen tegelijkertijd te nemen. Denk aan spouwmuurisolatie of dakisolatie. Of een warmtepomp bijvoorbeeld.

Ook subsidie voor kruipruimte-isolatie.

Kruipruimte-isolatie betekent dat je de ruimte onder je vloer isoleert. Dit kan met verschillende isolatiematerialen zoals isolatieplaten, parels of schuim. Zo voorkom je dat kou vanuit de grond je huis binnendringt. En dat betekent weer een warmer huis en minder energieverbruik. Kruipruimte-isolatie heet ook wel bodemisolatie.

Vloerisolatie-subsidie 2024: wat is er veranderd?

Aangescherpte voorwaarden.

Vanaf 2024 zijn de regels en voorwaarden voor de subsidie voor vloerisolatie aangescherpt. De overheid heeft de minimale dikte van het isolatiemateriaal verhoogd en je krijgt extra subsidie als je biobased materialen gebruikt. Dit zijn materialen die voor minstens 70 procent uit natuurlijke materialen bestaan. Het materiaal moet ook aan een goede milieuscore voldoen.

Extra lokale regelingen.

Wist je dat gemeenten ook een rol spelen bij subsidieverstrekking? Een grote rol zelfs. Want naast de landelijke regelingen, bieden zij vaak extra steun om lokale verduurzaming aan te jagen. Dit maakt het nog aantrekkelijker om je vloer te isoleren. Zo krijg je namelijk dubbele financiële hulp. Lekker voordelig!

Hogere subsidiebedragen.

Ook de subsidiebedragen zijn aangepast. De basisbedragen zijn verhoogd. Maar de exacte hoogte van de subsidie hangt nu meer af van de isolatiewaarde. Dit betekent dat je meer kunt profiteren als je kiest voor hoogwaardige isolatiematerialen.

Bedragen en voorwaarden vloerisolatie-subsidie.

Het subsidiebedrag hangt af van het oppervlak en de isolatiewaarde. Als je 2 energiebesparende maatregelen neemt, ligt het subsidiebedrag hoger. Check dus vooraf of je vloerisolatie kunt combineren met een andere isolatievorm.

Let op: je kunt alleen subsidie krijgen als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een gecertificeerd isolatiebedrijf. Ga je liever zelf aan de slag? Dat kan, maar dan krijg je geen subsidie.

Vloerisolatie.

  • Subsidie per m2 als je 1 maatregel neemt: 5,50 euro

  • Subside per m2 als je 2 maatregelen neemt: 11 euro

  • Extra subsidie als je biobased materialen gebruikt: 2 euro per m2

  • Minimale oppervlakte: 20 m2

  • Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde): 3,5

  • Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant of aan de bovenkant van een bestaande vloer aangebracht.

Bodemisolatie.

  • Subsidie per m2 als je 1 maatregel neemt: 3 euro

  • Subside per m2 als je 2 maatregelen neemt: 6 euro

  • Extra subsidie als je biobased materialen gebruikt: 1 euro per m2

  • Minimale oppervlakte: 20 m2

  • Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde): 3,5

  • Het isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht.

Stappenplan subsidie aanvragen voor vloerisolatie.

Vloerisolatie-subsidie aanvragen doe je al in een paar simpele stappen. Check ons stappenplan en regel het direct.

  1. Voorbereiding: verzamel alle benodigde informatie over je woning en de geplande isolatiemaatregelen. Kies een gecertificeerd isolatiebedrijf om de werkzaamheden uit te voeren.
  2. Uitvoering: laat de vloerisolatie aanbrengen door het gekozen isolatiebedrijf. Check goed of zij de juiste isolatiematerialen gebruiken die voldoen aan de minimale dikte en Rd-waarde.
  3. Documenten: verzamel alle facturen, verklaringen van het isolatiebedrijf en foto’s van de geïsoleerde vloer. Deze heb je nodig voor de subsidieaanvraag.
  4. Aanvraag: dien je aanvraag in via het online portal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vul alle benodigde gegevens in en upload de gevraagde documenten.
  5. Controle: wacht op goedkeuring. De RVO controleert of je aan alle voorwaarden voldoet en of je aanvraag compleet is.
  6. Uitbetaling: na goedkeuring krijg je de subsidie op je bankrekening.

Gevaagde documenten bij je subsidieaanvraag.

Als je subsidie aanvraagt voor vloerisolatie heb je de volgende documenten en gegevens nodig:

  • De meldcode van het isolatiemateriaal. Deze kun je navragen aan bij het isolatiebedrijf.

  • Een factuur en betaalbewijs met daarop de datum van aanschaf, het bedrag en de datum van betaling.

  • Een duidelijke foto waarop te zien is dat de werkzaamheden op jouw adres zijn uitgevoerd. Zowel de woning als de uitvoering moeten hierbij duidelijk in beeld zijn.

  • Het adres van de woningeigenaar en van de uitvoerder en/of leverancier. Daarnaast naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het isolatiebedrijf.

  • Laat de uitvoerder het aantal m2, de dikte, u-waarde en het type isolatiemateriaal dat is aangebracht vermelden op de factuur. Let op: delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen, zoals een nieuwe dakkapel of uitbouw, moeten duidelijk worden aangegeven.

Bron: RVO

Tip: gebruik onze subsidieservice.

Geen zin in gedoe met de subsidieaanvraag? Wij helpen je graag met onze subsidieservice. Dan doen wij de aanvraag. En zorgen dat je het juiste bedrag op je rekening krijgt. Slim geregeld!

Gratis en vrijblijvend advies.

Meer weten over de isolatie- en subsidiemogelijkheden voor je huis? Onze adviseur helpt je graag verder in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Adviesgesprek aanvragen

Alle woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen door vloerisolatie aan te brengen, kunnen in aanmerking komen voor de subsidie. Zij moeten wel voldoen aan de gestelde voorwaarden.

De subsidie voor vloerisolatie is 5,50 euro per m2 als je 1 energiebesparende maatregel neemt. Neem je er meer? Dan krijg je 11 euro per m2.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Een gecertificeerde isolatiebedrijf moet de isolatie aanbrengen

  • Het isolatiemateriaal moet een minimale dikte hebben (Rd-waarde)

  • Je moet alle vereiste documenten aanleveren

Nee, je moet je vloerisolatie altijd laten aanbrengen door een gecertificeerd isolatiebedrijf.

Je vraagt de subsidie aan via het online portal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door alle benodigde gegevens in te vullen en de gevraagde documenten te uploaden.

Ja, je kunt subsidie aanvragen voor meerdere isolatiemaatregelen, zoals vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Beter zelfs, want zo krijg je in totaal méér subsidie.