Lening voor zonnepanelen. Zo regel je dat.

Zonnepanelen zijn een slimme investering, waarmee je zelf groene stroom kunt opwekken om te besparen op je energierekening. Doordat de technologie zich constant ontwikkelt, worden ze ook nog eens steeds goedkoper om aan te schaffen. Wat wel belangrijk is bij het kopen en installeren van zonnepanelen, is je woonsituatie. Soms heb je namelijk een vergunning nodig voor zonnepanelen.

Vraag je je af of je een vergunning nodig hebt wanneer je zonnepanelen laat plaatsen? Wij hebben het antwoord voor je. Over het algemeen kun je namelijk vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen, maar daar zitten wel een paar haken en ogen aan. Het is slim om je goed in te lezen voordat je aan de slag gaat, zodat je precies weet wat geldt voor jouw woonsituatie.

Regels zonnepanelen plaatsen.

Op de website van de Rijksoverheid kun je het volgende lezen: 'In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Goed nieuws dus! Wel gelden er wat regels en voorwaarden voor het vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen.

  • Zonnepanelen, bekabeling en omvormers moeten één geheel vormen. Het is wel toegestaan om de omvormer(s) in huis te plaatsen, als daar op het dak geen ruimte voor is.
  • Voor een schuin dak geldt dat zonnepanelen niet mogen uitsteken. Ook moet je ze in dezelfde hellingshoek als het dak zelf plaatsen.
  • Op een plat dak mogen zonnepanelen niet tot de rand komen. Houd minimaal de hoogte van een paneel aan als afstand tussen de panelen en de dakrand.

(bron: deb.nl)

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen?

In sommige gevallen moet je juist wel een vergunning aanvragen voor zonnepanelen. Je hebt een eventuele vergunning nodig als je bijvoorbeeld:

  • Afwijkt van de regels die we hierboven noemden.
  • Afwijkt van het plaatselijke bestemmingsplan.
  • In een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht woont.
  • Als je zonnepanelen op een andere plek dan het dak plaatst, bijvoorbeeld in de tuin.

(bron: deb.nl)

Zonnepanelen vergunningsvrij. Checken!

Wil je zeker weten dat je geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen? Je kunt de vergunningscheck doen bij het Omgevingsloket.

Daarnaast kun je Energiedirect natuurlijk ook om hulp vragen. Onze energie-experts kijken graag met je mee naar jouw precieze situatie tijdens een adviesgesprek. En als je toch bezig bent, vul dan meteen even onze dakcheck in: dan weet je meteen hoeveel zonnepanelen jouw dak aankan.

Vergunning zonnepanelen op de grond.

Zonnepanelen op de grond noemen we ook wel een veldopstelling of een zonneveld. Je hebt vast wel eens een veld zonnepanelen langs de snelweg gezien, maar dit kun je ook op kleinere schaal zelf realiseren. Voor zonnepanelen op de grond gelden twee belangrijkste regels: de constructie mag niet hoger zijn dan 5 meter en moet voldoen aan het bestemmingsplan (bron: zonnepanelen.net).

Zonnepanelen in de tuin.

Zonnepanelen in de tuin zijn in sommige gevallen heel handig. Bijvoorbeeld als er te veel schaduw op je dak valt, of als je in een woning met beschermd stads- of dorpsgezicht woont. In zo'n geval krijg je misschien geen vergunning voor de plaatsing van zonnepanelen op je dak en is de tuin een goed alternatief.

Meestal heb je hiervoor als particulier geen vergunning nodig, zolang je aan de twee voorwaarden voldoet die we hierboven noemden. Ook mogen ze het uitzicht van je buren niet belemmeren en niet boven de schutting uitkomen. Let wel op bij een monumentaal pand. Mogelijk geldt die status namelijk ook voor je tuin. Even checken bij de gemeente of je inderdaad zonnepanelen vergunningsvrij in je tuin mag plaatsen, kan dan ook geen kwaad (bron: MEGA solar).

Daarnaast zijn er nog een paar andere factoren waar je rekening mee moet houden als je kiest voor zonnepanelen in de tuin. Denk bijvoorbeeld na over de begroeiing onder de zonnepanelen. Het liefste plaats je ze op grind of stenen. Als je panelen op een grasveld plaatst, moet je eronder wel kunnen blijven snoeien, om overwoekering tegen te gaan. Houd er ook rekening mee dat zonnepanelen in de tuin waarschijnlijk wat duurder zijn dan op een dak. De installatiekosten zijn vaak hoger en er moet langere bekabeling aangelegd worden.

Zonnepanelen op garagedak.

Vaak worden zonnepanelen geplaatst op een garagedak, overkapping of carport als alternatief voor het gewone dak. Heel slim, want dat mag vaak ook zonder vergunning. Voor garages, overkappingen en carports gelden over het algemeen dezelfde regels als voor een gewoon dak. Zo mogen de zonnepanelen niet uitsteken bij een schuin dak en niet volledig tot de rand komen bij een plat dak.

Zonnepanelen op overkapping.

Je hebt waarschijnlijk wel een omgevingsvergunning nodig als een garage of overkapping zich in een beschermd stadsgezicht bevindt, of als de zonnepanelen de constructie van de garage aanzienlijk veranderen.

Zonnepanelen op schuur. 

Ook op een schuur kun je meestal vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen, afhankelijk van de plek waar je woont en het soort schuur waar het om gaat. Soms gelden er wel lokale regels voor de plaatsing van zonnepanelen op bijgebouwen. We herhalen ons advies van eerder dus nog maar een keer: het is altijd goed om deze regels van te voren te checken, voordat je zonnepanelen al op je dak geplaatst hebt en alsnog voor verrassingen komt te staan.

Vergunning aanvragen zonnepanelen.

Een vergunning voor zonnepanelen vraag je aan via het Omgevingsloket van de overheid. Lekker makkelijk online! Meestal krijg je binnen 8 weken te horen of je aanvraag is goedgekeurd of niet.

Vragen over een eventuele vergunning?

Doordat de regels en vergunningen per gemeente en woonsituatie kunnen verschillen, snappen we best dat je het lastig vindt om een concreet antwoord te vinden op de vraag of je een zonnepanelen vergunning nodig hebt. Spreek daarom eens af met een van onze energie-experts. Die zijn altijd goed op de hoogte van de laatste regelgeving op het gebied van zonnepanelen en kunnen je helpen om eventueel de juiste vergunning aan te vragen.

 

Vraag een adviesgesprek aan

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. In de meeste gevallen is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij. Wel zijn er wat uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een beschermd stads- of dorpsgezicht. Check dus altijd goed bij je gemeente welke regels voor jouw situatie gelden. 

Je mag niet zomaar zonnepanelen installeren als je in een monumentaal pand woont, als de panelen het aanzicht van je woning erg veranderen of als je ze op een andere plek dan het dak wil plaatsen. 

In sommige gevallen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen in je achtertuin te plaatsen. De panelen mogen dan in ieder geval niet hoger zijn dan 5 meter en ze moeten binnen het bestemmingsplan passen.