Zonnepannen zijn dakpannen met daarin geïntegreerde zonnepanelen. Dat is niet alleen handig, het ziet er nog eens veel mooier uit ook! Ze werken ook op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen. Het is de perfecte oplossing als je geen fan bent van gewone zonnepanelen. Energiedirect.nl checkte voor jou de voordelen en de kosten van zonnepanelen in je dakpannen.
Dakpan met zonnecellen. Mooi en strak.
Je vindt het maar een lelijk gezicht als er allemaal zonnepanelen op een dak liggen. Snappen we! Dan zijn dakpannen met zonnecellen echt iets voor jou! Bij deze zonnepannen worden er kleine, geïntegreerde panelen in alle dakpannen geplaatst. Iedere dakpan is dus eigen een mini-zonnepaneel.
Een dakpan met zonnecellen is vooral een esthetische keuze. Je dak ziet er namelijk veel mooier uit als de panelen in de pannen geïntegreerd zijn. De panelen vallen minder op, want je ziet ze bijna niet. Ook fijn: je daklijn blijft behouden en je hebt ook niet een mozaïek aan panelen op je dak liggen.
Iets voor jou? Doe de Dakcheck en bekijk hoeveel jij bespaart!
Dakpannen vervangen door zonnepanelen.
Maak op een mooie manier gebruik van zonne energie door je dakpannen te vervangen door zonnepanelen. Het esthetische aspect is een belangrijke reden om voor een geïntegreerde panelen te kiezen. Bijna alle soorten gewone dakpannen kunnen vervangen worden door zonnepannen. Dat is superhandig als je bijvoorbeeld in een rijtjeshuis woont of om een andere reden de uitstraling van je bestaande dakbedekking wilt behouden.
Het beste moment om zonnepanelen dakpannen te laten plaatsen.
Het beste moment om zonnepanelen dakpannen te laten plaatsen is als je oude dakpannen aan vernieuwing zijn. Als je dan toch met die dakconstructie bezig bent, dan regel je gelijk die dakpan zonnepanelen. Da's wel zo handig!
Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen.
Kies je voor dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen? Dan worden je huidige dakpannen vervangen door zonnepannen. Dit is een duurzame keuze als dakbedekking en je kunt meteen gebruik maken van gratis stroom opgewekt door je eigen panelen. Win-win dus!
Een ander voordeel is dat dakpan zonnepanelen meteen op je dak worden geplaatst. Je krijgt dus een mooi, strak dak zonder dat je een uitstekende rand of aluminium frame ziet. Dat ziet er wel zo netjes uit, want het oog wil ook wat.
Indak zonnepanelen. Ook voor jouw dak.
Dit soort zonnepanelen worden ook wel indak zonnepanelen genoemd. Ze kunnen op vrijwel elk pannendak worden gebruikt, het maakt niet uit of je een oud huis hebt of in een nieuwbouw woning woont.
Dakpan zonnepanelen. Lekker licht.
Een groot voordeel van dakpan zonnepanelen is dat ze lekker licht zijn. Ze hebben een dubbele functie, want ze zijn dakbedekking en zonnepaneel tegelijk. Dat is een stuk lichter dan een systeem waarbij traditionele zonnepanelen op je dakpannen bevestigd worden.
Zonnepanelen als dakbedekking. Twee keuzes.
Bij het indak systeem doen je zonnepanelen dus ook meteen dienst als dakbedekking. Wil je zonnepanelen als dakbedekking? Dan heb je de keuze uit twee opties:
Keuze 1: compleet zonnedak.
Een zonnedak is een dak waarbij de gehele dakbedekking bestaat uit zonnepanelen in plaats van dakpannen. De zonnepanelen dakpannen worden op je dak geplaatst en vervolgens aan elkaar gekoppeld. Een interessante optie, maar alleen voor nieuwbouwprojecten of als je huis toch al aan dakrenovatie toe is. Het is namelijk een flinke investering, waarbij je hele dak vervangen wordt. (bron: Thomazon).
Keuze 2: dakpannen met zonnepanelen.
Dit is een goede keuze als je dak nog in goede staat is en je toch graag geïntegreerde zonnepanelen op je dak wilt laten leggen. In tegenstelling tot het zonnedak hoeven bij deze optie alleen de dakpannen vervangen te worden. Dat is geen ingewikkelde klus, de zonnedakpannen kunnen zo op de bestaande panlatten gemonteerd worden. Schakel een vakman in en het is zo geregeld!
Zonnepanelen in plaats van dakpannen: welke soorten zijn er?
Als je zonnepanelen in plaats van dakpannen wilt, dan kun je kiezen uit verschillende uitvoeringen. Zonnepanelen dakpannen zijn voorzien van een dunne film, in dit gedeelte zitten de kristallen van de zonnecel verwerkt. Dakpannen met geïntegreerd zonnepaneel zijn verkrijgbaar in allerlei materialen en uitvoeringen. Het is maar net wat je nodig hebt en mooi vindt.
Leistenen, betonpannen of gebakken dakpannen? Zeg het maar.
Leistenen, betonpannen of gebakken dakpannen? Zeg het maar, het is allemaal mogelijk! Bekijk de kosten en voordelen van elke soort en maak daarna een goede keuze. Zo weet je zeker dat de uiteindelijke uitstraling van de pannen bij die van je huis past.
Liever even overleggen?
Zonnepanelen dakpannen: de kosten.
Je weet nu wat de voordelen van zonnepanelen dakpannen zijn, maar wat kosten ze eigenlijk? Energiedirect.nl weet het!
Zonnepanelen dakpannen of traditionele zonnepanelen. Een rekenvoorbeeld.
Geïntegreerde zonnepanelen zien er prachtig uit, maar zijn wel een stuk duurder dan traditionele zonnepanelen. We geven je een rekenvoorbeeld. Hierbij zijn we in beide gevallen uitgegaan van een installatie van 3500 Wattpiek.
Kosten traditionele zonnepanelen:
-
Installatie: 4.500 euro
-
Dakpannen, 500 stuks: 1.000 euro
-
Totale kosten: 55.00 euro
Kosten zonnepanelen dakpannen:
-
Installatie: 13.500 euro
-
Dakpannen: 0 euro
-
Totale kosten: 13.500 euro
(bron: Zonnepanelen.net)
Terugverdientijd van zonnepanelen dakpannen.
Je ziet het, zonnepanelen dakpannen zijn ongeveer 2,5 keer zo duur als traditionele zonnepanelen. Voor gewone zonnepanelen ligt die op dit moment tussen de 6 en 10 jaar. (bron: Energiedirect.nl). Het kan dus zo 20 jaar duren voor je je investering terugverdiend hebt.
Doe de Dakcheck en zie gelijk hoeveel je bespaart met zonnepanelen.
Hoe zit het met het rendement van zonnepanelen dakpannen?
Zonnepanelen dakpannen zijn dus een stuk duurder dan traditionele zonnepanelen, maar hoe zit het met het rendement?
Ook op dat punt scoren zonnepanelen dakpannen minder dan gewone zonnepanelen. Ze hebben namelijk een lager rendement. Dit komt doordat een dakpan niet volledig bedekt kan worden met zonnecellen. Je hebt dus een groter oppervlak nodig om dezelfde opbrengst te halen.
Laten we het eens vergelijken:
-
Traditionele zonnepanelen hebben een opbrengst van ongeveer 150 Wattpiek per vierkante meter.
-
De opbrengst van dakpan zonnepanelen is ongeveer 110 Wattpiek per vierkante meter.
Je hebt dus ongeveer 25% meer oppervlak nodig om te profiteren van een vergelijkbare opbrengst.
(bron: Zonnepanelen.net)
Geïntegreerde zonnepanelen. Wel of niet doen?
Geïntegreerde zonnepanelen zijn mooi om te zien en licht in gewicht. Maar ze zijn ook duur in aanschaf en hebben een lagere opbrengst dan traditionele zonnepanelen.
Toch zit er zeker toekomst in dakpan zonnepanelen. Op dit moment zijn ze vooral interessant voor nieuwbouwwoningen die volledig van het gas af gaan. Als je een bestaand dak wilt renoveren, zijn geïntegreerde zonnepanelen ook een interessante optie.
Glas glas zonnepanelen. Da's interessant.
Liever geen zonnepanelen dakpannen, maar juist opvallende, grote zonnepanelen op je dak? Dan zijn glas glas zonnepanelen iets voor jou. Dit zijn volledig zwarte zonnepanelen, die een mooi geheel vormen op je dak. Ze hebben ook nog eens een heel hoog rendement en ze gaan lang mee. Mooi meegenomen!
Bij energiedirect.nl regel je je zonnepanelen gewoon zelf. Er zijn twee soorten waar je uit kunt kiezen: Zongoed en Zonbeter. Lekker overzichtelijk! We vertellen je er meer over in een adviesgesprek, wat je helemaal niets kost.