Zonnepanelen installeren. Hier moet je rekening mee houden.

Besparen doe je het liefst zoveel en zo snel mogelijk. Maar je wilt ook dat alles goed geregeld is. Het liefst zonder al te veel gedoe. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je flink bespaart op je energierekening. Je wilt natuurlijk profiteren van een zo hoog mogelijk opbrengst. Dat behaal je door de zonnepanelen op de juiste manier te installeren. Energiedirect zocht voor je uit waar je allemaal rekening mee moet houden.

Waar zonnepanelen plaatsen?

Als je zonnepanelen wilt laten installeren, moet je bepalen waar je de zonnepanelen gaat plaatsen. Je wilt natuurlijk de meeste zonnestralen opvangen en profiteren van een maximaal rendement. Om dat te bereiken, is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten:

  • De richting van de panelen. Zonnepanelen op het zuiden brengen het meeste op, maar soms is een andere richting een betere keuze. Simpelweg omdat het meer oplevert.
  • De hellingshoek. Op een schuin dak staan de panelen al in de juiste hoek naar de zon toe. Op een plat dak kun je de ideale hellingshoek zelf bepalen.
  • Eventuele obstakels. Panelen die (deels) in de schaduw liggen, leveren minder op. Kijk dus goed of je last hebt van bijvoorbeeld een schoorsteen, dakkapel of bomen.
  • Het type omvormer dat je nodig hebt.

(bron: Consumentenbond)

Naast het type omvormer is ook de plaats van de omvormer belangrijk. Laat je hierin adviseren door een professional. Een erkend installateur kan je vertellen wat de beste in jouw situatie is, en zorgt bovendien voor goed passende elektrische aansluitingen.

Zonnepanelen omvormer laten installeren.

De omvormer is wellicht het belangrijkste onderdeel van je zonnepanelen installatie. Deze zorgt ervoor dat de energie die je panelen opwekken, wordt omgezet in bruikbare stroom. Je zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, maar daar kunnen je apparaten niets mee! Dankzij de omvormer wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Bovendien houdt de omvormer bij hoeveel energie de panelen opleveren en schakelt over op netstroom als dat nodig is. Een essentieel onderdeel van je installatie dus! (bron: Homedeal).

Soorten omvormers.

Er zijn een aantal soorten omvormers verkrijgbaar. Bij een string omvormer zitten alle panelen in één of meerdere strings aangesloten op de centrale omvormer. Een goede keuze als je geen last hebt van schaduw! Heb je dat wel, dan zou je kunnen kiezen voor micro omvormers. Deze omvormers sturen elk een of twee panelen aan. Hebben een of meerdere panelen last van schaduw? Dan heeft dit geen invloed op de prestaties van andere panelen. Een systeem op basis van micro omvormers kun je ook nog eens eenvoudig uitbreiden in de toekomst. Handig!

Een omvormer installeren. Laat het over aan een specialist.

Een omvormer laten installeren is vakwerk. Laat dit dus altijd doen door een specialist. Je installateur kan je vertellen wat er allemaal moet gebeuren om je zonnepanelen optimaal te laten werken. Laat je de installatie doen door een professional, dan weet je bovendien zeker dat het op een veilige en professionele manier gedaan wordt. Wel zo verstandig.

Zonnepanelen op je dak plaatsen. Hier moet je rekening mee houden.

De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te installeren. Maar je wilt natuurlijk zeker weten of dit ook voor jouw dak geldt. Snappen we!

Er zijn drie punten waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen installeren wilt:

  • De richting en de hellingshoek van je dak: een dak op het zuiden, oosten of westen is prima. Een dak op het noorden levert weinig op. Ook de hellingshoek bepaalt mede hoeveel rendement je uit je panelen haalt.
  • Hoeveel schaduw er op je dak valt.
  • Of je voldoende ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsen.

(bronnen: Milieu Centraal en Essent)

Doe de Dakcheck om te zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen!

Liever even overleggen? Een gratis adviesgesprek met een adviseur van energiedirect is zo aangevraagd!

Zonnepanelen op de grond plaatsen.

Als je een vergunning nodig hebt, maar die niet kunt krijgen, dan is zonnepanelen installeren op je dak geen optie. Hetzelfde geldt als er teveel schaduw is of als je te weinig panelen kwijt kunt op je dak. Dat betekent zoeken naar alternatieven. En die zijn er!

Het plaatsen van zonnepanelen op de grond is dan een optie. Zo kun je toch profiteren van een groene stroom en een lagere energierekening. Goed om te weten: zonnepanelen op de grond zijn duurder dan panelen die op een dak liggen. Het montagesysteem is anders en de installatiekosten liggen hoger. De panelen moeten namelijk goed verankerd worden, bijvoorbeeld met een fundering, schroefpalen of ballast. Ook zijn er langere kabels nodig. Het is verstandig om bij zonnepanelen op de grond te kiezen voor dc kabels, omdat dit type bekabeling geschikter is voor grotere afstanden.

(bron: Zonnepanelen.net)

Zonnepanelen in de tuin laten installeren. Wel of geen vergunning nodig?

Wil je als particulier zonnepanelen in je tuin laten installeren? Dan heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Check wel altijd bij je gemeente of je hiervan vrijgesteld bent. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen in de tuin van een monument, dan is een vergunning wel verplicht.

Die vergunning heb je dus wellicht niet nodig, mits de opgewekte stroom voor eigen gebruik is. Je installatie moet wel voldoen aan de eisen die je gemeente stelt en je buren moeten er geen overlast van ondervinden. Informeer dus wel even bij je gemeente aan welke eisen je moet voldoen. Dat scheelt een hoop gedoe.

(bron: Megasolar)

De regels voor zonnepanelen installeren. Hier moet je aan voldoen.

Je wilt zonnepanelen installeren op je dak. Groen bezig! Maar om niet alleen groen, maar ook goed bezig te zijn, moet je installatie voldoen aan de regels. Waar je precies aan moet voldoen hangt af van waar de zonnepanelen geplaatst worden. Plat dak of schuin dak, voor beide gelden verschillende regels. 

Zonnepanelen installeren op een schuin dak.

  • De panelen mogen niet over de rand heen uitsteken. Alle panelen moeten binnen de dakvlakken zitten.
  • De hellingshoek van de panelen is gelijk aan die van het dak.
  • De panelen moeten in het dakvlak worden geplaatst, of daar direct bovenop.

Zonnepanelen installeren op een plat dak.

  • De panelen moeten net zo ver verwijderd blijven van de dakranden als de hoogte van de panelen zelf. Dus is je paneel 50 cm hoog, dan moet het paneel ook 50 centimeter buiten de dakrand blijven.

(bron: Richèl Lubbers Architecten)

Zonnepanelen plaatsen. Zo lang duurt het voor jij je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken.

Hoe lang het precies duurt om de zonnepanelen te installeren is natuurlijk afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen. Houd er rekening mee dat de montage van je panelen ongeveer een dag duurt. Onder de montage valt het plaatsen van zonnepanelen op je dak, het leggen van de bekabeling en het aansluiten daarvan in de meterkast. Soms zijn er vooraf aanpassing aan de meterkast nodig. Je installateur kan je vertellen welke werkzaamheden er in jouw situatie nodig zijn en hoe lang die gaan duren.

Dit kost zonnepanelen installeren.

Aanbieders van zonnepanelen bieden vaak een totaalpakket, inclusief installeren. Wat de exacte kosten zijn wordt bepaald door een aantal factoren, zoals het soort panelen dat je kiest, het aantal panelen en het vermogen van de panelen. Ook het tarief van het installatiebedrijf heeft invloed op de totale prijs.

Om je een goede indruk te geven van de totale kosten voor het plaatsen van zonnepanelen hebben we een vergelijking voor je gemaakt. In het voorbeeld hieronder gaat het om zonnepanelen van 400 Wattpiek (Wp).

  • Kies je voor 6 zonnepanelen, dan kost dit inclusief installatie ongeveer 3.200 euro.
  • Laat je 10 zonnepanelen installeren, dan ben je ongeveer 5.000 euro kwijt.
  • Ga je voor 18 zonnepanelen, reken dan op een bedrag van ongeveer 8.000 euro.

(bron: Milieu Centraal)

Benieuwd naar de exacte kosten in jouw situatie? We vertellen je graag wat je kunt verwachten. 

Adviesgesprek aanvragen

Extra zonnepanelen toevoegen.

Er zijn verschillende redenen waarom het handig kan zijn om extra zonnepanelen toe te voegen aan een bestaande installatie. Koop je bijvoorbeeld een elektrische auto, dan neemt je verbruik toe. Hetzelfde geldt voor gezinsuitbreiding. Als de ruimte er is, kun je het aantal zonnepanelen dat je hebt uitbreiden. Een andere reden waarom mensen extra zonnepanelen kopen, is als ze gaan verhuizen. Je kunt in dat geval je set panelen van je oude huis meenemen en daar extra panelen bij leggen. (bron: Zonneplan)

Het zou kunnen dat je hierbij tegen de maximale capaciteit van je omvormer aanloopt. Soms is het nodig om een nieuwe omvormer te laten installeren. Wil je geen gedoe? Kies dan voor micro omvormers. Het voordeel hiervan is dat je je systeem eenvoudig kunt uitbreiden met extra omvormers voor de nieuwe panelen.

Zonnepanelen laten installeren. Een fluitje van een cent bij energiedirect.

Heb je nou geen zin om dat allemaal zelf uit te gaan zoeken? Energiedirect maakt het makkelijk. Wij bieden je de keuze uit twee soorten panelen, ZonGoed en ZonBeter. Jij kiest welke van de twee het beste bij je past. De installatie regelt onze partner Energiewonen. Jij hebt er geen omkijken naar. Binnen een dag worden de panelen geplaatst en aangesloten en geniet jij direct van je eigen groene stroom én een lagere energierekening!

Je bent wettelijk verplicht om je zonnepanelen bij je netbeheerder aan te melden. Dit is binnen een paar minuten geregeld via energieleveren.nl. Zo krijgt de netbeheerder inzicht in het vermogen, de locatie en het aantal panelen dat op het net wordt aangesloten. De melding is ook nodig om in aanmerking te komen voor de terugleververgoeding. (bron: Essent)

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Het rendement van je panelen neemt na verloop van tijd wel wat af, maar zit na 25 jaar nog op ongeveer 80%. De omvormer heeft een kortere levensduur. Reken erop dat de omvormer in die 25 jaar in elk geval één keer vervangen moet worden. (bron: Kemkens)

Dit hangt af van wat voor soort meter je nu hebt. Sommige elektronische meters kunnen de teruggeleverde stroom niet meten. In dat geval moet er een slimme meter in de meterkast geplaatst worden, die dit wel kan. 

Als de zonnepanelen op je huis liggen, vallen ze onder de opstalverzekering. Het is verstandig om bij je verzekeraar te melden dat je zonnepanelen hebt laten installeren. Check voor de zekerheid je polis of informeer bij de verzekeraar naar de voorwaarden van je verzekering. Dan zit je altijd goed.