Zonnepanelen kopen? Hier moet je op letten.

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Zo kun je flink besparen. Omdat je minder stroom nodig hebt van je energieleverancier. Slim en voordelig dus! Overweeg je zonnepanelen? Dan zijn er verschillende vragen die je vooraf beantwoord wil hebben. In dit artikel zetten we de antwoorden voor je op een rij. Wie weet was of stofzuig jij binnenkort ook met je zelf opgewekte stroom!

Welke zonnepanelen? Dit zijn je opties.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom, die ze vervolgens via een omvormer aan je huishouden leveren. Over het algemeen zetten ze zo'n 12 tot 16 procent van het zonlicht om in energie. Zowel op zonnige als bewolkte dagen. Dat we in Nederland minder zonuren hebben, maakt dus helemaal niet uit! Ook in ons kikkerlandje zijn zonnepanelen hartstikke rendabel.

(bron: Milieu Centraal)

Wil je zonnepanelen kopen? Dan heb je vier verschillende opties, met hun eigen voor- en nadelen:

Monokristallijn.

Panelen van monokristallijn hebben een zeer hoog rendement, maar zijn wel duurder dan polykristallijn en amorf silicium. Dit soort panelen is ideaal voor kleine daken, omdat je minder panelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Handig!

Polykristallijn.

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn en hebben ook een goed rendement. Deze zonnepanelen worden vaak ingezet op grotere oppervlaktes.

Amorf silicium.

Ook amorf zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn. Ze zijn gemaakt van een dunne film, waardoor ze buigzaam zijn. Dit soort panelen wordt daardoor vaak gebruikt voor bijvoorbeeld voertuigen, carports en voorgevels. En minder vaak voor daken. Ze hebben namelijk ook een relatief laag rendement.

Glas-glas.

De nieuwste soort zonnepanelen zijn glas-glas panelen. Deze panelen liggen, zoals de naam al zegt, tussen twee lagen glas. Ze hebben een zeer hoog rendement en een langere levensduur dan de andere opties, maar zijn ook het duurst.

Zonnepanelen kopen: dit kost het.

De prijs van je zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld welke soort panelen je koopt. Maar ook hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen. Hoeveel je in de praktijk kwijt bent, rekent een erkend installateur vaak zo voor je uit. Wij kunnen je wel een overzicht en een inschatting geven.

Gemiddeld duurt het zo'n 8 jaar totdat je zonnepanelen volledig hebt terugverdiend. En ze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Dat loont!

Subsidie zonne-energie.

Laat je zonnepanelen plaatsen? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor verschillende regelingen en vergoedingen vanuit de overheid. Hoewel er op dit moment geen landelijke subsidie meer bestaat. Zo betaal je sinds 2023 als particulier geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dat scheelt maar liefst 21% in de aanschafprijs!

En je hebt de salderingsregeling. De stroom die je zonnepanelen opwekken maar die je niet verbruikt, lever je namelijk terug aan het elektriciteitsnet. Volgens de salderingsregeling krijg je daarvoor geld terug van je energieleverancier. Je kunt trouwens niet onbeperkt salderen. Je verrekent namelijk letterlijk de energie die je verbruikt en levert. Als je meer teruglevert dan je verbruikt, kun je het overgebleven deel niet verrekenen met je energieverbruik. In zo'n geval krijg je een terugleververgoeding van gemiddeld 10 cent per kilowattuur.

Hoewel er geen landelijke subsidie is voor het aanschaffen van zonnepanelen, betekent dit niet dat je helemaal geen gebruik meer kunt maken van subsidies. Als je twee of meer duurzaamheidsmaatregelen doorvoert in huis, kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Meer weten over die regeling? Check dan de website van de RVO.

Zonnepanelen zelf plaatsen. Kan dat?

Zonnepanelen plaatsen klinkt misschien eenvoudig. Het is wel toegestaan, maar het is ook een pittige klus. Daarom raden we eigenlijk altijd aan om een installateur in te schakelen. Die weet precies waar op gelet moet worden, welk montagemateriaal nodig is en hoe het werk veilig uitgevoerd kan worden. En installateurs kunnen je persoonlijk adviseren. Bijvoorbeeld over je dakoppervlak. Of het maximale vermogen voor je huishouden.

Er zijn wel een paar dingen die je zelf kunt regelen bij het kopen van zonnepanelen. Zo zie je met onze Dakcheck eenvoudig of je huis geschikt is voor het opwekken van zonnestroom.

Set of losse zonnepanelen kopen.

Over het algemeen koop je zonnepanelen in een set. Hierboven rekenden we bijvoorbeeld met sets van 6, 10 of 18 panelen. Handig, want hoe meer zonnepanelen je koopt, des te minder je betaalt per paneel. Bij een set van 6 zonnepanelen betaal je bijvoorbeeld een vanaf-prijs van 476 euro per paneel (inclusief installatie), terwijl dit bij een set van 18 panelen ruim 100 euro goedkoper is.

Heb je een ander aantal zonnepanelen nodig? Kies dan voor losse zonnepanelen. Zo ben je flexibeler in de omvang van je systeem. Wel goed om te weten dat omvormers, bekabeling en montagemateriaal bij pakketten meestal zijn inbegrepen. Bij losse panelen moet je die zelf nog aanschaffen. Houd dus rekening met deze extra kosten.

Zonnepanelen met omvormer kopen.

Wat voor zonnepanelen je ook koopt, je hebt altijd een omvormer nodig. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom. Dit is gelijk aan de stroom die je afneemt uit het elektriciteitsnet. De apparaten in huis werken juist op wisselstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, zodat je met de elektriciteit uit je zonnepanelen de wasmachine of het koffiezetapparaat kunt aanzetten.

De meeste zonnepanelen hebben een micro-omvormer, maar je kunt ook kiezen voor een centrale omvormer. Micro-omvormers zijn vooral aan te raden als een deel van de panelen dagelijks in de schaduw komt te liggen. Dat komt omdat je niet alle panelen op één omvormer aansluit. Een micro-omvormer is duurder dan een centrale omvormer, maar heeft wel een langere levensduur (25 tegenover 12 jaar). Ook zijn ze brandveiliger.

(bron: Milieu Centraal)

De prijs voor een omvormer hangt af van de soort die je koopt, net als van het totale vermogen en het merk waar je voor kiest. Over het algemeen kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 750 tot 1.200 euro (bron: zonnepanelen.net). Bij ons is de omvormer altijd inbegrepen bij de prijs van de panelen.

Zonnepanelen en batterij.

Als je zonnepanelen aanschaft, is dit ook een goed moment om eens over een thuisbatterij na te denken. Dit is een goede investering waarmee je de elektriciteit die je panelen opwekken opslaat voor een later moment. Handig, omdat je meestal 's avonds of 's ochtends stroom verbruikt, terwijl zonnepanelen vaak juist overdag opwekken. Met een thuisbatterij kun je het verbruik van groene energie uit je zonnepanelen ongeveer verdubbelen. En dat ga je zeker merken in je energierekening!

Het enige nadeel? Een thuisbatterij is niet goedkoop. Daardoor heeft een thuisbatterij een relatief lange terugverdientijd.

Zonnepanelen en warmtepomp kopen.

Een combinatie die je ook vaak ziet, is die van zonnepanelen met een warmtepomp. Je kunt met zonnepanelen eenvoudig de energie opwekken die je nodig hebt voor het draaien van een warmtepomp. Zo kun je je huis nóg slimmer verwarmen. Check bij een erkend installateur of dit ook wat voor jou is!

Zonnepanelen met stekker kopen.

De meeste zonnepanelen op de markt worden door een installateur aangesloten op je meterkast, maar er zijn ook panelen met een stekker. Die zijn een stuk makkelijker te plaatsen en kun je gewoon meenemen als je verhuist.

Helaas hebben ook losse zonnepanelen met een stekker wat nadelen. Zo leveren ze minder energie op. Neem het volgende voorbeeld: 10 standaard zonnepanelen leveren jaarlijks gemiddeld 3.500 kWh op. Voor 10 zonnepanelen met een stekker ligt de jaarlijkse opbrengst lager, rond de 2.500 kWh (bron: zonnepanelen.net).

Zonnepanelen van Energiedirect.

Benieuwd of zonnepanelen de oplossing zijn voor je huishouden? Naast onze Dakcheck kun je bij Energiedirect terecht voor nog meer advies op maat. Onze energie-experts kijken graag met je mee naar je situatie, type dak, stroomverbruik en welk soort zonnepaneel hiervoor geschikt is. Ook koppelen ze je graag aan lokale installateurs. Die helpen je zo verder! Bijvoorbeeld via een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een adviesgesprek aan

Zeker kan dat. Naast een schuin dak, zijn platte daken ook geschikt. Hiervoor moeten soms wel extra maatregelen worden genomen. Bovendien is niet elk plat dak geschikt voor zonnepanelen, vanwege het gewicht dat dit met zich meebrengt. 

In principe is het mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, maar we raden het af. Je hebt er namelijk behoorlijk wat technische kennis voor nodig. Voor het aansluiten van je zonnepanelen op de meterkast heb je vaak een elektricien nodig. Een erkend installateur doet dit werk voor je. Én verzekert een goede, veilige installatie. Wel zo fijn!

Hoeveel je bespaart op je energierekening met zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Afhankelijk van je hoeveelheid panelen, bespaar je jaarlijks gemiddeld 250 tot 1.200 euro.

*De totaalprijs is de gemiddelde prijs van zonnepanelen en een serieel omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. Sinds 2023 hoeft er geen btw te worden betaald over een installatie en exclusief btw. Sinds 2023 hoeft er geen btw te worden betaald over een zonnepanelensysteem.

**In onze berekening voor verbruik en opbrengst gaan we uit van het volgende:

  • We gaan uit van een doorzetting van de salderingsregeling.

  • De berekeningen zijn exclusief mogelijke heffingen, zoals terugleverkosten. De gemiddelde terugleverkosten voor een gemiddeld huishouden met 10 panelen is 250 euro. Dit betekent dat de gemiddelde opbrengst 500 euro zou zijn, en het rendement 6.5% is.

  • Door afnemende efficiëntie, valt de opbrengst elk jaar iets lager uit. Stel: in 2024 koop je 10 zonnepanelen. Dan is de opbrengst in het eerste jaar zo'n 1.200 euro en in het laatste jaar 750 euro. Het gemiddelde over 25 jaar is 750 euro, dit is inclusief de vervangingskosten voor de omvormer.

  • Voor de besparingen in euro’s rekent Milieu Centraal in het huidige jaar met een stroomprijs van 37 cent per kWh, en voor 2040 met 24 cent per kWh. Voor de middellange termijn wordt gerekend met een door PBL voorspelde stroomprijs van 28 cent per kWh (2025), en voor de tussenliggende jaren wordt geïnterpoleerd.

  • We gaan uit van een terugleververgoeding van 10 cent per kWh.

  • We gaan uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 30-45 graden.

  • We gaan uit van een jaarlijks stroomverbruik van 3.200 kWh voor woningen met 6 en 10 panelen, en een jaarlijks stroomverbruik van 4.500 kWh voor een woning met 18 panelen.(Bron: Milieu Centraal)

***Bron: Essent, EnergieWonen en Berenschot - Terugverdientijd bij aanschaf van een systeem van EnergieWonen, energietarieven en voorwaarden van Essent, op basis van 30% eigen stroomverbruik en 70% teruglevering.