Enkel- of dubbeltarief? Bij ons zit je altijd goed.

Dag- en nachtstroom. Niet alleen voor nachtuilen.

Bij energiedirect kun je kiezen voor 1 tarief voor al je stroom. Dat noemen we enkeltarief. Maar je kunt ook kiezen voor 2 tarieven. Met een dubbeltarief, ook wel dag- en nachtstroom genoemd, betaal je minder voor de energie die je 's nachts en in het weekend verbruikt. Klinkt ingewikkeld? We leggen het uit.

Is dag- en nachtstroom wat voor mij?

Kies je voor dag- en nachtstroom (dubbeltarief) dan betaal je ‘s nachts minder voor je energie dan overdag. Een dubbeltarief kan voordeliger zijn als je overdag weinig energie gebruikt. Kiezen voor een dag- en nachtstroom is voordeliger wanneer je minimaal 50% van je stroom verbruikt tijdens de daluren. Je betaalt dan wel wat meer per kWh stroom die je overdag verbruikt. Wat voor jou het meest voordelig is, hangt dus af van wanneer je de meeste energie verbruikt.

Zo profiteer je maximaal van voordelige stroomtarieven.

Heb je dag- en nachtstroom (dubbeltarief)? Je stroom kost dan tijdens de daluren minder. Verbruik je stroom dus zoveel mogelijk wanneer het daltarief geldt. Denk aan de apparaten die veel stroom verbruiken. De wasmachine of droger bijvoorbeeld, die draaien 's nachts dan voordeliger. Tip: zet de vaatwasser aan voor je gaat slapen, dan kun je de volgende ochtend direct de vaatwasser uitruimen. Zo begin je de dag niet alleen opgeruimd maar ook voordeliger als je stroom met een dubbeltarief hebt.

Welke meter heb ik nodig voor dubbeltarief?

Om het verschil tussen dag- en nachtstroom te meten heb je een slimme meter nodig. Zo kan de meter bijhouden welke stroom je overdag of juist ‘s nachts gebruikt. Heb je nog geen slimme meter? Dan is een apart daltarief voor stroom niet direct mogelijk voor jou. Maar niet getreurd. Bij energiedirect krijg je altijd scherpe energieprijzen voor stroom en gas. Welk contract je ook kiest.

De dag- en nachtstroom tijden.

Heb je dag- en nachtstroom dan betaal je een apart 'normaaltarief' (overdag) en een 'daltarief' ('s nachts). Wat de tijden voor het daltarief en het normaaltarief van stroom zijn, hangt af van je provincie. Woon je in Noord-Brabant of Limburg? Dan betaal je voor de stroom die je tussen 21.00 uur en 7.00 uur gebruikt het nachttarief. De rest van de Nederlandse provincies krijgen van 23.00 uur tot 7.00 uur nachtstroom.

Altijd nachttarief in het weekend en op feestdagen.

Voor het hele land geldt: in het weekend en op nationale feestdagen geldt het nachttarief (daltarief) voor stroom.

Ook handig om te weten over dag- en nachtstroom.

Nog vragen of op zoek naar meer info over enkel- en dubbeltarief? Hieronder vind je een aantal antwoorden waar we onze klanten vaak mee helpen.

Het verschil tussen dag- en nachtstroom zit in het tarief. Het tarief voor nachtstroom is namelijk lager dan het tarief voor dagstroom. Hoog en laag tarief dus. Als je vooral ‘s avonds of ‘s nachts energie verbruikt, kan dag- en nachtstroom dus gunstig voor jou zijn.

Dat is afhankelijk van je provincie. In Limburg en Brabant heb je van 21.00 tot 7.00 uur stroom voor het nachttarief. Woon je in een andere Nederlandse provincie? Dan heb je van 23.00 tot 7.00 uur nachtstroom. Niet alleen ‘s avonds en ‘s nachts krijg je stroom voor het nachttarief, maar ook in het weekend en op feestdagen.

Ja. Heb je nog geen slimme meter, dan kun je bij je netbeheerder controleren of je binnenkort aan de beurt bent voor de centrale uitrol in Nederland. Anders kun je deze zelf via je netbeheerder aanvragen. Hieraan zijn meestal wel kosten verbonden.

Voor het overstappen van dubbeltarief naar enkeltarief of andersom, neem je contact op met onze klantenservice. Noteer voordat je belt wel even je actuele meterstanden. Overstappen is gratis.

Dat verschilt per persoon. Dubbeltarief is voordeliger wanneer je minimaal 50% van je stroom verbruikt tijdens de daluren. Het ligt dus aan je stroomgebruik of dag- en nachtstroom voordeliger is.

Nee. Een niet-slimme elektriciteitsmeter schakelt tussen een normaal- en daltarief via een signaal dat via het elektriciteitsnet loopt, het toonfrequentsignaal. Per 1 juli 2021 stoppen de Nederlandse netbeheerders met het uitzenden van het toonfrequentsignaal voor tariefschakeling. Vanaf dat moment kan bij alle leveranciers alleen nog met een slimme meter gebruik gemaakt worden van dubbeltarief. Klanten met dubbeltarief zonder slimme meter worden per 1 juli 2021 door ons automatisch overgezet naar enkeltarief.