Een dynamisch energiecontract en zonnepanelen. Een slimme keuze?

Heb je zonnepanelen op je dak liggen en vraag je jezelf af of een dynamisch energiecontract een slimme keuze is? We snappen dat dit een lastige keuze kan zijn. Daarom vertellen we je graag meer over hoe een dynamisch energiecontract met zonnepanelen werkt.

Goed om te weten: bij Energiedirect kies je op dit moment uit een vast of variabel contract. 

Een dynamisch of vast contract met zonnepanelen.

Kies je voor een dynamisch of een vast contract als je zonnepanelen hebt? Om tot de beste keuze te komen is het logisch om de verschillen tussen een dynamisch en een vast contract op een rijtje te zetten. Een dynamisch energiecontract is lastig te vergelijken met een vast of variabel energiecontract. Bij een dynamisch contract staan je energietarieven namelijk niet vast. De gasprijzen veranderen iedere dag. De stroomprijzen veranderen zelfs ieder uur. Bij een dynamisch contract betaal je de meest actuele beursprijzen voor energie. Goed om te weten: de energieprijzen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Bij een vast contract staan je energietarieven vast gedurende de looptijd van je contact. Dit kan bijvoorbeeld 1 jaar of 3 jaar zijn. Je weet bij een vast contract van te voren wat je gaat betalen. Als je zonnepanelen hebt is het afhankelijk van je situatie welk contract het beste bij jou past.

Is een dynamisch energiecontract voordelig met zonnepanelen?

Of een dynamisch energiecontract voordelig is als je zonnepanelen hebt, hangt af van meerderen factoren. Dit ligt aan: 

  • Hoeveel zonnepanelen je hebt. 
  • In welke richting de panelen liggen.
  • Wat de uurprijzen op het moment van terugleveren zijn.
  • Hoeveel van je opwekte stroom je direct zelf verbruikt.

Hoe werken dynamische energietarieven met zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen? Dan wek je zelf stroom op als de zon schijnt. Meestal produceer je midden op de dag meer stroom dan je verbruikt. Omdat dit voor alle huishoudens met zonnepanelen geldt, is er dan een groot aanbod van stroom beschikbaar. Wil je meer weten over de dynamische energietarieven? Dat kan. Lees hier meer over dynamische energiecontracten.

Dynamische tarieven middaguren met een rekenvoorbeeld.

Stel je voor, het dynamische tarief voor stroom is overdag €0,10 per kilowattuur (kWh). Je zonnepanelen produceren 5 kWh en je gebruikt slechts 2 kWh. Dan kun je 3 kWh terugleveren aan het net. Voor de opgewekte stroom die je teruglevert, krijg je in dit voorbeeld een vergoeding van 3 kWh * €0,10 = €0,30.

Dynamische tarieven nachturen met een rekenvoorbeeld.

's Nachts neem je stroom van het net af, want je wekt dan geen zonne-energie op. Omdat de vraag naar stroom 's nachts vaak hoger is dan het aanbod, is de stroomprijs ook vaak hoger. Stel dat het tarief 's nachts €0,20 per kWh is. Als je 's nachts 4 kWh verbruikt, betaal je een stroomprijs van 4 kWh * €0,20 = €0,80. Je betaalt dus meer voor de stroom die je afneemt dan die je teruglevert.

Salderen met een dynamisch contract. Zo zit het. 

Alle huishoudens met een dynamisch contract betalen dezelfde tarieven. Of ze nu wel of geen zonnepanelen hebben. Zoals eerder uitgelegd betaal je de prijs die op dat moment geldt. De stroomprijzen gelden per uur. Heb je zonnepanelen en lever je stroom terug aan het net? Dan krijg je het stroomtarief dat dan geldt. Dit noemen we dynamisch salderen.

Je levert meer terug dan je verbruikt.

Het kan zijn dat je in één jaar meer stroom teruglevert dan dat je verbruikt. Dit noemen we een terugleveroverschot. Je ontvangt hiervoor de beursprijs (geen btw). Daarnaast betaal je een verkoopvergoeding per teruggeleverde kWh stroom.  

Je verbruikt meer dan je teruglevert.

Het kan zijn dat je in één jaar meer verbruikt dan dat je teruglevert. Dit noemen we een afname overschot. Voor de afname per uur, betaal je hetzelfde tarief per kWh als je in dat uur krijgt voor teruglevering.

Wanneer betaal je terugleverkosten en wanneer niet? 

Heb je zonnepanelen en lever je stroom terug aan het net? Dan krijg je het stroomtarief dat dan geldt. Dat heet dynamisch salderen. Met zonnepanelen en een dynamisch contract betaal je geen terugleverkosten. Je betaalt mogelijk wel een verkoopvergoeding. De verkoopvergoeding is de vergoeding die je betaalt aan je energieleverancier voor het verkopen van de stroom die je teruglevert. Je betaalt dit per kWh stroom. Je betaalt dit alleen als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt. We noemen dit een terugleveroverschot. Je vindt de verkoopvergoeding terug op je jaarrekening.

Een negatieve stroomprijs.

De beursprijs wordt beïnvloed door vraag naar stroom en het aanbod vanuit energiebronnen. Op sommige momenten is het aanbod van energie groter dan vraag. Er wordt dan meer stroom opgewekt dan verbruikt. Bij een aanbod van wind- en zonne-energie daalt de beursprijs. Dit kan uiteindelijk leiden tot een negatieve beursprijs en bij heel veel aanbod kan die negatieve prijs zelfs ver onder €0 komen te liggen. De prijs van stroom gaat dan in de min. Een negatieve stroomprijs noemen we dat. Het moment om energie te verbruiken.

Aangezien de energiebelasting en btw boven op de beursprijs geteld moeten worden, is de uiteindelijke stroomprijs vrijwel altijd nog positief. Pas als de beursprijs lager wordt dan minimaal 20 cent, dan wordt de uiteindelijke stroomprijs ook negatief. De negatieve stroomprijs geldt voor zowel afname als teruglevering. Oftewel je krijgt op dat moment betaald om stroom af te nemen en je moet betalen als je stroom teruglevert.

 

Check je beste energiedeal. 

Ben je benieuwd naar de beste deal voor jou?  Doe de postcodecheck en bekijk ons aanbod.